محمداشرف غنی رئیس جمهور ساعتی پیش با حضور در محل برگزاری لویه جرگۀ مشورتی صلح این جرگه را افتتاح کرد.
رئیس جمهور در گشایش این جرگه میگوید، جرگه در تاریخ افغانستان دارای اهمیت ویژه است که در مورد سیاستهای داخلی و صلح و جنگ نقش ایفا کرده است.
رئیس جمهور غنی میافزاید، لویه جرگه در جامعۀ ما نهادینه شده است و برگزاری این جرگه نشاندهندۀ وحدت ماست و بر ماست که این وحدت را بیشتر از پیش منسجم کرده و منافع کلان را فدای منافع کوچک نکنیم.
آقای غنی میگوید، با تحولات جدید چهرۀ جرگه نیز تغییر کرده است و امروز رهبران جوان در این نشست حضور دارند و بانوان با حضور 30 درصدی خود نقش پررنگی در این نشست دارند.
او میافزاید، مشوره یکی از راههایی است که میتواند حکومتها را در مسیر درست هدایت کند و شما امروز در این جا جمع شدهاید تا حکومت را در مورد صلح پایدار در کشور مشوره دهید.
به گفتۀ رئیس جمهور، کوچکترین دستاورد این جرگه این است که نمایندگان سراسر افغانستان باهم آشنا میشوند که این موضوع برای ثبات پایههای حکومت بسیار مهم است.
رئیس جمهور میگوید، این جرگه چهارچوب گفتوگو و خط و مشی صلح با طالبان را مشخص میکند و اگر صلح در این کشور تأمین شود ما دیگر نیاز به کمکهای خارجی نداریم.
او میافزاید، من اینجا برای کمپاین نیامدهام و اهمیت این جرگه را به کمپاین انتخاباتی کاهش نمیدهم. به گفتۀ او، مسیر آیندۀ افغانستان در این جرگه نه برای 6 ماه که برای یک قرن مشخص خواهد شد.
رئیس جمهور غنی میافزاید، لویه جرگه، پژواک صدای مردم است و هر نوع اقدام بدون مشوره با مردم خام است.
آقای غنی میگوید، اولویت حکومت وحدت ملی صلح است و در دو سال اخیر دوران حکومت وحدت ملی صلح به یک گفتمان ملی تبدل شده است.
او میافزاید که برای آوردن صلح به کشورهای همسایه از جمله پاکستان مراجعه کرده و از مقامهای آن کشور خواسته تا فضای تقابل را به فضای همکاری تبدیل کنند.
رئیس جمهور غنی میگوید، جنگ کنونی هیچ مبنای شرعی ندارد و از عالمان دین میخواهد تا در این جرگه، صلح را براساس شرع تعریف کنند.
او میافزاید که به دنبال صلح پایدار است و خطاب به طالبان میگوید، از گفتوگو با حکومت افغانستان ابا نورزند و اگر در گرو خارجیهااند، حکومت حاضر است آنها را از اسارت آزاد کند.
رئیس جمهور غنی در پایان سخناناش، عبدالرب رسول سیاف، از چهرههای جهادی را به عنوان رئیس لویه جرگۀ مشورتی صلح منصوب کرد.
آقای سیاف در سخنرانی خود میگوید، تغییر نظام مطرح نیست و قرار نیست ما تمام داروندار خود را تحویل دهیم بلکه همزیستی و زندگی باهمی مطرح است.
لویه جرگۀ مشورتی صلح در حالی برگزار میشود که چهرههای مهم سیاسی از جمله عبدالله عبدالله رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی، محمدکریم خلیلی رئیس شورای عالی صلح، شماری از نامزدان انتخابات و دیگر چهرههای تأثیرگذار سیاسی آن را تحریم کردهاند.
قابل یاد آوریست که لویه جرگۀ مشورتی صلح 3200 عضو دارد و برای چهار روز در تالار لویه جرگه ادامه خواهد داشت.
این جرگه دارای 300 مهمان است و بیش از 280 خبرنگار برای پوشش این رویداد به محل برگزاری لویه جرگه رفتهاند.
جرگۀ مشورتی صلح دارای 51 کمیته است و در روز چهارم، گزارش خود را به هیأت اداری این جرگه تحویل خواهند داد.