لویه جرگۀ مشورتی صلح پس از روزها رایزنی بلاخره در نهم ثور برگزار شد و تا دوازدهم این ماه ادامه داشت. در این روزها پایتخت میزبان بیش از سه هزار اشتراککننده از سراسر کشور بود و شهر برای چهار روز تعطیل عمومی اعلام شد.
در این مطلب به انعکاس بخشی از چشمدیدها و تجربهها در روزهای لویه جرگه پرداخت شده است.
روز دوم لویه جرگه، یک زن که میخواست در موردی ابراز نظر کند، با برخورد تندی از سوی یک نمایندۀ ولایت کندهار روبهرو شد. بهنود بنود، یکی از اشتراککنندهگان جرگه میگوید که این مرد خطاب به زنِ معترض گفت: «در جایت بنشین، صلح ربطی به تو ندارد. جای تو آشپزخانه است!.»
این رویداد مشت نمونۀ خروار برخورد تبعیضگرایانۀ مردان نسبت به زنان در این نشست مشورتی نقل شده است. چند زن دیگر نیز میگویند که در روزهای نشست مشورتی صلح نظرات آنان نادیده گرفته شده و آنان در حاشیه قرار داشتهاند. این زنان از رفتار آمرانۀ مردان در جرگۀ مشورتی صلح به شدت ناراحت معلوم میشوند.
شمار دیگری از زنان این جرگه از دستمالی اعضای بدنشان توسط نیروهای امنیتی شکایت دارند؛ دستمالی توسط نیروهای امنیتی زن، نه مرد.
بیشتر اعضای جرگۀ مشورتی صلح به حقوق زنان در چهارچوب شریعت اسلامی تأکید کردهاند، موضوعی که همواره از سوی طالبان نیز مطرح شده است. سکینه حسینی، یکی از اعضای جرگه میگوید، در پاسخ به این پرسش که کدام قانون قانون شرعی؛ قانونی طالبان یا داعش؟ با برخورد زشت و تند مردان کمیتهاش روبهرو شده و از ابراز نظر خودداری کرده است.
با اینکه 13 زن در رأس کمیتههای جرگۀ مشورتی و 28 زن دیگر به عنوان معاون در این کمیتهها بودند، اما در نخست به آنها گفته شده بود که نمیتوانند در کمیتهها رئیس باشند.
زنان در جرگۀ مشورتی صلح میگویند که آنان از ابتدا در پیوند به رفتار تبعیضآمیز در جرگه نگران بودهاند، اما این نگرانی زمانی به اوج رسیده که عبدالرب الرسول سیاف که همواره به عنوان یکی از چهرههای سختگیر در برابر زنها شناخته میشد، به عنوان رئیس این جرگه معرفی گشت.
منبع: نیویورک تایمز
برگردان: شبنم خلیلیار
در همین زمینه