فیدل الخاندرو کاسترو مشهور به فیدل کاسترو متولد ۱۳ آگوست سال ۱۹۲۶ میلادی در بیرانِ کوبا بود. پدرش انجل کاسترو یک زمیندار ثروتمند اسپانیاییتبار بود و مادرش لینا رز، آشپز و خدمتکار همسر اول پدر کاسترو. او چندین بار ازدواج کرد؛ نخست با دالیا سوتو دل واله که تاریخ آن نامعلوم است و پس از آن با میرتا دیاز بالارت در ۱۲ اکتبر سال ۱۹۴۸ میلادی که این ازدواج نیز به طول نیانجامید و در سال ۱۹۵۵ میلادی به طلاق منتهی شد.
فیدل کاسترو حدود پنجاه سال در قدرت بود (از اول جنوری ۱۹۵۹ تا فبروری ۲۰۰۸ که قدرت را به برادرش رائول واگذار کرد). با وجود این که پس از فروپاشی نظامهای کمونیستی در اتحاد شوروی و بلوک شرق، کوبا با دشواریهای اقتصادی زیادی روبهرو بود، اما کاسترو طوری عمل کرد که همواره کنترل این جزیرۀ دریای کارائیب را در دست داشته باشد.
ریش، سیگار، لباس نظامیِ سبزِ زیتونی. اینها تصاویر ماندگار اواخر قرن بیستم هستند. اینها علایم مشخصۀ فردی هستند که در میان رهبران کمونیست جهان طولانیترین حکومت را داشته است؛ مردی که اولین حکومت مارکسیست- لنینیستی جهان را در نیمکره غربی و درست در زیر دماغ آمریکاییها برقرار کرد، و بیشتر از همه رهبران اتحاد شوروی – که حامیان اصلی او بودند – بر سر قدرت ماند.
کاسترو در سال ۱۹۵۰ میلادی از دانشگاه هاوانا فارغالتحصیل شد. او رهبری انقلاب کوبا برای سرنگونی باتیستا را در سال ۱۹۵۹ میلادی برعهده گرفت. او سبب شد تا کوبا تبدیل به اولین کشور کمونیستی در نیمکره غربی شود و پس از آن موج سوسالیسم در امریکای لاتین به راه افتاد. اصلاحات اجتماعی را در کوبا آغاز کرد، اما به اتهام سرکوب مخالفان و آزادی بیان و نقض حقوق بشر مورد انتقاد قرار گرفته است.
فیدل کاسترو در نهایت با تمام فرازونشیبها به تاریخ 26 نوامبر درگذشت و نه روز عزای عمومی در کوبا اعلام شد. جسد آقای کاسترو بلافاصله پس از مرگ سوزانده شد و قرار است ۴ دسامبردر گورستان سانتا ایفیینا در شهرسانتیاگو د کوبا، دومین شهر بزرگ این کشور دفن میشود.