برنامۀ میثاق شهروندی نخستین برنامۀ بینالوزارتی و چند سکتوری در کشور است که برای ارایۀ شش خدمات اساسی در سطح روستاها و شهرها برای ده سال با هزینۀ یک میلیارد دالر آمریکایی طرح ریزی شده است.
براساس این برنامه، خدمات بهداشتیودرمانی از سوی وزارت صحت، خدمات آموزشوپرورش از سوی وزارت معارف، مدیریت آب، کنترل سیلابها، تهیۀ آب آشامیدنی و حفاظت از محیط زیست، انرژیهای قابل تجدید یا خدمات برقرسانی و پیوند شهرها و روستاها به یکدیگر از سوی وزارت احیا و انکشاف دهات و ترویج یا ساخت زیربناهای کوچک کشاورزی در دهات از سوی وزارت زراعت ارائه میشود.
حکومت افغانستان پیش از این خدمات یاده شده را از طریق برنامۀ همبستگی ملی در روستاها و شهرهای کشور انجام میداد که حالا برنامۀ میثاق شهروندی جایگزین این برنامه شده است.
گفته میشود، سهم زنان و مردان در این برنامه با یکدیگر برابر است و به زنان از سوی حکومت، سهم 50 درصدی در نظر گرفتهشده است.
دوستمحمد ریحان، رئیس انکشاف دهات ولایت کندز میگوید، دربرنامۀ میثاق شهروندی برای زنان در شوراها سهم 50 درصدی داده شده است.
او میافزاید، در حال حاضر 375 شورا در ولایت کندز فعالیت دارد که نیمی از این شوراها زنان حضور دارند.
رئیس انکشاف دهات ولایت کندز میگوید، در مناطقی که حضور زنان در شوراهای توسعهیی برنامۀ همبستگی ملی پر رنگتربود بیشتر پروژههای همگانی و عامالمنفعه طرحریزی و تطبیق شده است.
سمینه نظری، کارمند بخش اجتماعی برنامۀ میثاق شهروندی کندز میگوید، برای توسعۀ پایدار در این ولایت ، نقش زنان در پروژههای توسعهیی و برنامۀ میثاق شهروندی افزایش یافته است.
به گفتۀ او، نقش و فعالیت زنان در برنامههای میثاق شهروندی و توسعۀ روستایی از اهمیت ویژه برخوردار است چون در روستاها کمتر به زنان توجه شده است.
بانو نظری میافزاید، در برنامۀ میثاق شهروندی تلاش شده حقوق شهروندی و انسانی زنان درنظر گرفته شود به همین منظور دو تن از اعضای کلیدی شوراها، معاون و منشی از میان زنان انتخاب میشوند.
شاکرالله رشاد، مسئول هماهنگی برنامۀ میثاق شهروندی زنان ولایت کندز نیز میگوید، نقش زنان دربرنامۀ میثاق شهروندی بنابر اصول این برنامه، 50 درصد درنظر گرفته شده است، اما در برخی محلات دوردست، نقش زنان در این برنامه نمادین است.
او میافزاید، زنان در روستاها با مشکلات زیادی چون عرف و سنتها ناپسند روبهرو اند و آنان در تلاش میکنند این مشکلات بهگونه بنیادی رفع شود.
آقای رشاد میگوید، درشوراهای برنامۀ میثاق شهروندی در سطح ولایت کندز 3910 تن از زنان به عنوان معاون و منشی شورا فعالیت دارند.
شماری از فعالان حقوق زن در کندز از افزایش سهم زنان در برنامۀ میثاق شهروندی ابراز امیدواری کرده و میگویند، زمانی این حضور موثر واقع خواهد شد که نقش و حضورشان به طور نمادین نباشد.
به گفتۀ این زنان، در حال حاضر توانمندی و ظرفیت زنان نسبت به گذشته افزایش یافته است و باید حضور آنان در نهادها بیشتر شود.
تهیهشده در رادیو زهره-کندز