رییسجمهور و رییس اجرایی در رأس هیأتی بلندرتبۀ حکومتی در نخستین روز سال جدید (1 حمل/فروردین) به ایالات متحدۀ آمریکا رفتند.
سران حکومت وحدت ملی در این سفر، با باراک اوباما رییسجمهور آمریکا، جو بایدن معاون رییسجمهور این کشور، رییس کانگرس، وزیران خارجه و دفاع آمریکا، سرمنشی ناتو و رییس بانک جهانی دیدار خواهند کرد.
گفته میشود، در این سفر دوطرف در مورد روند صلح افغانستان، امنیت منطقه، چگونهگی کمکها و تأثیر این کمکها از سوی آمریکا بحث و گفتوگو میکنند.
رییسجمهور غنی پیش از این سفر به رسانهها گفته بود که این سفر آجندای ویژهیی خواهد داشت.
همچنان قرار است رییسجمهور افغانستان، روز پنجشنبه واشنگتن را به قصد نیویورک ترک کند و دیداری با بان کی مون، سرمنشی سازمان ملل متحد در مقر این سازمان داشته باشد.
غفور لیوال، رییس مرکز مطالعات منطقهیی افغانستان سفر رییسجمهور را مهم میداند و میگوید هر دو جانب مسؤولیتهای مشخص و مهمی در قبال پیمان امنیتی دارند که باید در مورد عملیشدن آن بحث شود.
لیوال میافزاید، تأمین صلح تنها موضوع افغانستان و منطقه نیست، بلکه این موضوع اهمیت جهانی دارد و ایالات متحده باید این موضوع را درک کند.
فاروق بشر، آگاه امور سیاسی نیز این سفر را برای بهبود روابط میان دو کشور مهم خوانده و میگوید، روابط میان افغانستان و آمریکا در روزهای اخیر حکومت حامد کرزی تیره شده بود و رفتن سران حکومت وحدت ملی به آن کشور، بهانۀ خوبی برای بهبود روابط دوجانبه است.
تیرهگی روابط افغانستان و آمریکا
روابط افغانستان و آمریکا پس از آن به تیرهگی گرایید که حامد کرزی، رییسجمهور پیشین در زمان حکومتش واکنش تندی به عملیاتهای شبانۀ نیروهای بینالمللی داشت و همچنان از امضای پیمان امنیتی با این کشور پرهیز کرد.
رییسجمهور پیشین چندین بار خطاب به آمریکا گفته بود، اگر این کشور به افغانستان کمک نکند، او از دیگر کشورها درخواست کمک خواهد کرد و به دنبال این گفتهها، فهرستی را برای درخواست کمکهای نظامی به هند فرستاد؛ اما آن زمان این درخواست بیجواب ماند.
ایالات متحده نیز پس از این واکنشها، تصمیم گرفت تا در روند کمکهایش تغییر آورد و همچنان اعلام کرد که نیروهای نظامیاش را از افغانستان خارج خواهد کرد.
با اینحال، پس از روی کار آمدن حکومت وحدت ملی، تلاشهایی چون امضای پیمان امنیتی، مبارزۀ جدی با فساد و وعدۀ حکومتداری خوب برای بهبود روابط دو کشور صورت گرفت.
گفته میشود که رییسجمهور غنی با سیاستهای ایالات متحده آشناست و میتواند با استفاده از این آشنایی، در روابط دوطرف بهبود بیاورد.
سران حکومت وحدت ملی را در این سفر، صلاحالدین ربانی وزیر خارجه، حنیف اتمر مشاور امنیت ملی، شیرمحمد کریمی رییس ستاد ارتش، رحمتالله نبیل رییس امنیت ملی، عبدالسلام رحیمی رییس دفتر ریاست جمهوری، سیما سمر رییس کمیسیون حقوق بشر افغانستان، حضرت عمر زاخیلوال مشاور اقتصادی رییسجمهور، معصوم استانکزی رییس دبیرخانۀ شورای عالی صلح، اجمل عبید عابدی سخنگوی رییسجمهور، مجیبالرحمان رحیمی سخنگوی ریاست اجرایی و شماری از مشاوران ریاست اجرایی همراهی میکنند.
این نخستین سفر رییسجمهور غنی به آمریکا پس از تشکیل حکومت وحدت ملی است.
مقامهای آمریکایی در نخستین روزهای تشکیل حکومت وحدت ملی نیز از مقامهای افغانستان خواسته بودند تا سفری به این کشور داشته باشند.