«فرخنده» بانویی که به اتهام سوزاندن قرآنکریم، پنجشنبۀ گذشته (28 حوت/اسفند) توسط افراد خشمگین مقابل مسجد شاه دوشمشیرۀ کابل کشته شده بود، در میان شعارهای «ما فرخندهایم، ما عدالت میخواهیم، فرخنده زنده است» به خاک سپرده شد.
پیکر سوختۀ فرخنده از خانۀشان به قبرستان پنجصد فامیلی کابل منتقل گردید.
خانوادۀ فرخنده که ابتدا گفته بودند فرخنده مشکل روانی دارد، گفتههای خود را پس گرفته و میگویند، آن زمان ترسیده بودند که مبادا مانند فرخنده کشته شوند. اما اکنون میگویند، دخترشان از دارالعلوم عایشۀ صدیقه فارغ شده بود و تصمیم داشت تحصیلاتش را در رشتۀ شرعیات در دانشگاه کابل ادامه دهد.
انجنیر نادر، پدر فرخنده میگوید، دخترش بیشتر از آنانی که او را به قتل رسانده اند در مورد اسلام و قرآن آگاهی داشته است.
او میافزاید، دخترم برای دعا به مسجد شاه دوشمشیره رفته بود و زمانی که به ملای تعویذ نویس گفته بود که کارش از لحاظ شریعت جواز ندارد، ملا هم تهمت سوزاندن قرآن را به او زد. او با گلویی پر از بغض افزود، «مردم نیز بدون هیچگونه تفکیکی بر او حمله کردند.»
بعد از سوزاندن فرخنده سروصداها از هر سو بلند شد. شماری کشتن او را تقبیح و برخی نیز از این رویداد اظهار خشنودی کردند.
داکتر ایاز نیازی، امام مسجد وزیرمحمداکبرخان ازجمله اشخاصیست که سوزاندن فرخنده را توجیه کرده بود. وی که میخواست در مراسم تشییع جنازۀ فرخنده شرکت ورزد، با برخورد سرسختانۀ مردم روبرو گشت و مجبور شد تا محل را ترک کند.
سیمینغزل حسنزاده، معاون وزارت اطلاعات و فرهنگ نیز از توجیهکنندهگان قتل فرخنده است. وی نیز از سوی فعالان مدنی و اشتراککنندهگان مورد لعن و نفرین قرار گرفت.
این اشتراککنندهگان خطاب به رییس جمهور و رییس اجرایی گفتند، اگر خانم حسنزاده از مقامش خلع نگردد، خودشان او را از وزارت بیرون خواهند راند. زلمی زابلی عضو مجلس سنا که کشتن این بانو را ستایش کرده بود، مورد تقبیح مردم قرار گرفت.
در مراسم تشییع جنازۀ فرخنده، مقامهای بلندپایۀ حکومتی، فعالان مدنی و شمار زیادی از شهروندان کابل حضور داشتند.
فرخنده زهرا نادری، عضو مجلس نمایندهگان که در این مراسم حضور داشت، فرخنده را شهید خواند و گفت، عاملان این جنایت باید به پنجۀ قانون سپرده شوند. بانو نادری میافزاید، تا زمانیکه عاملان این جنایت به جزای اعمالشان نرسند آنان آرام نخواهند نشست.
سازمان حقوق بشر نیز سوزاندن این بانو را به شدت محکوم کرده و گفته است که بیشترین نگرانی آنها نسبت به بیتفاوتی ارگانهای امنیتی است که در این حادثه حضور داشتند، اما هیچ واکنشی نشان ندادند.
صبغتالله مجددی، یکی از رهبران پیشین مجاهدین نیز، کشتهشدن و سوزاندهشدن این بانو را تقبیح کرده است.
نورالحق علومی وزیر داخلۀ افغانستان، روز گذشته با بیان این که فرخنده قرآن را نسوزانده است افزود، هیچ مدرکی مبنی بر سوزاندن قرآن توسط این بانو وجود ندارد و عاملان این جنایت در حال تعقیب اند و به زودی همۀشان گرفتار خواهند شد.
تا کنون یازده تن در پیوند به این قضیه دستگیر شده اند.
رییس جمهور نیز دستور داده تا کمیسیونی برای بررسی این قضیه ایجاد شود. در پی این دستور، کمیسیونی به ریاست مولوی محیالدین بلوچ تشکیل شد.
پنجشنبۀ هفتۀ گذشته فرخندۀ 27 ساله، به اتهام سوزاندن قرآن بدون هیچ مدرکی، توسط مردان خشمگین، ابتدا به قبل رسید و سپس جسدش آتش زده شد.