شیوه‌های انتقال کووید- 19؛ چه باید کرد؟

عفونت‌های تنفسی می‌تواند از طریق قطرات به اندازه‌های مختلف منتقل شود. وقتی قطر این قطرات بزرگتر از 5-10 میکرومتر باشد، مربوط به قطرات تنفسی و اگر کوچکتر از 5 میکرومتر باشد، مربوط قطرات هسته‌یی به شمار می‌رود. بر اساس شواهد جاری ویروس کووید- 19 از طریق قطرات تنفسی و تماس انسان‌ها با هم‌دیگر منتقل می‌شود. بر اساس تحلیلی که روی 75465 مورد کووید- 19 در چین انجام شده، این ویروس از طریق هوا منتقل نمی‌شود.

ویروس از طریق قطرات تنفسی زمانی منتقل می‌شود که افراد در تماس نزدیک (۱ متر) با فرد مبتلا قرار گیرد. انتقال از طریق سطوح و محیطی که فرد مبتلا در آن قرار دارد نیز ممکن است. به همین دلیل انتقال ویروس از تماس مستقیم با فرد مبتلا و تماس غیرمستقیم با سطوح و وسایلی که فرد مبتلا از آن استفاده کرده، نیز ممکن است.

انتقال از طریق هوا با انتقال از طریق قطرات تنفسی متفاوت است. قطرات هسته‌یی که معمولاً کوچکتر از 5 میکرومتراند، می‌توانند برای مدت طولانی در هوا بمانند و افراد در فاصلۀ بیشتر از یک متر را تهدید کنند.

انتقال کووید- 19 از طریق هوا در محیط‌های ویژه امکان‌پذیر است. به گونۀ نمونه در زمان درمان، اکسیجن‌دادن به بیمار، در زمان دیدن مجرای تنفسی بیمار، وصل و قطع دستگاه‌های تنفس منصوعی و یا هنگام پشت‌وروکردن بیمار، ویروس می‌تواند به فرد سالم منتقل شود.

شواهدی نیز وجود دارد که نشان می‌دهد ممکن است ویروس کووید- 19 منجر به عفونت روده‌ها شده و از طریق مدفوع به بیرون منتقل شود. با این حال، مطالعه تا کنون روی یک نمونۀ مدفوع انجام‌ شده و هیچ گزارشی مبنی بر این که این ویروس از طریق مدفوع منتقل شود، وجود ندارد.

آیا کووید- 19 در هوا منتقل می‌شود؟

یافته‌های علمی شواهد ابتدایی مبنی بر شناسایی ویروس کووید- 19 در هوا را ارائه کرده‌اند؛ به همین دلیل برخی از رسانه‌ها گفته‌اند که انتقال این ویروس از طریق هوا ممکن است. با این حال، این یافته‌ها ابتدایی است و باید با دقت بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.

مجلۀ پزشکی نیو انگلند، به تازه‌گی مقاومت ویروس کووید- 19 را ارزیابی کرده است. در این مطالعۀ تجربی، ذرات معلق در هوا با استفاده از سه جت «نبولایزر کولیسون» تولید و در یک ظرف استوانه‌یی شکل تحت شرایط آزمایشگاهی کنترل‌شده تغذیه شدند. این دستگاه به اندازه‌یی قدرتمند است که وضعیت سرفۀ عادی انسان را بازتاب نمی‌دهد.

در نمونه‌برداری هوا از محیط‌هایی که بیمارانی با نشانه‌های کووید- 19 در پذیرفته شده‌اند، هیچ «آران‌ای‌»یی از ویروس کووید- 19 تشخیص داده نشده است. سازمان جهانی صحت از مطالعاتی که وجود آران‌ای کووید- 19 در نمونه‌های هوا را ارزیابی کرده است، آگاه است، با این حال از این مطالعات تاکنون چیزی منتشر نشده است.

زنی در آلمان، مصروف ساخت‌وساز ماسک

باید یادآور شد که تشخیص آران‌ای در نمونه‌های محیطی بر اساس آزمایش‌های مبتنی بر PCR، نشان‌دهندۀ ویروس زنده که قابل انتقال باشد نیست. برای تعیین این که آیا ویروس کووید- 19 در نمونه‌های هوا از اتاق‌های بیمارانی که در آن هیچ روش یا درمانی که باعث تولید ذرات معلق در هوا شود، وجود دارد، به مطالعاتی بیشتری نیاز است. با پدیدارشدن شواهد، مهم است بدانیم اگر ویروس زنده در هوای معلق تشخیص شود، چه نقشی در انتقال دارد؟

نتیجه‌گیری

بر اساس شواهد موجود، به شمول آن‌چه در بالا گفته شد، سازمان جهانی صحت به کسانی که از بیماران کووید- 19 مراقبت می‌کنند اقدام‌های احتیاطی در مورد قطرات و تماس توصیه می‌کند. این سازمان در مورد انتقال این ویروس از طریق هوا به ویژه در محیط‌هایی که در زمان درمان و دیگر مراقبت‌ها، هوای معلق تولید می شود، نیز اقدام‌های احتیاطی را توصیه می‌کند. این توصیه‌ها با سایر دستورالعمل‌های ملی و بین‌المللی از جمله مواردی که توسط انجمن پزشکی مراقبت‌های ویژۀ اروپا و انجمن پزشکی مراقبت بحرانی تهیه شده است و آن‌چه اکنون در کشورهای استرالیا، کانادا و بریتانیا استفاده می‌شود، سازگار است.

در عین حال، سایر کشورها و سازمان‌ها از جمله مرکز کنترل و پیش‌گیری از بیماری‌های ایالات متحده و مرکز پیش‌گیری و کنترل بیماری‌های اروپا، اقدامات احتیاطی ناشی از انتقال ویروس از طریق هوا برای هر موقعیتی که شامل مراقبت از بیماران کووید- 19 باشد را توصیه می‌کنند. این نهادها همچنان استفاده از ماسک‌های پزشکی را در صورت کمبود دستگاه‌های تنفسی به عنوان گزینۀ قابل قبول می‌دانند.  

توصیه‌های جاری سازمان بهداشت جهانی روی اهمیت و استفادۀ درست و منطقی از وسایل حفاظت شخصی تأکید دارد. سازمان جهانی بهداشت علاوه بر این توصیه‌ها آموزش کارمندان بخش صحی و فراهم‌آوری وسایل حفاظت شخصی کافی را نیز توصیه می‌کند.

حرف آخر این سازمان مراقبت‌های بهداشتی از دست‌ها، وسایل تنفسی و پاکی محیط، اهمیت حفظ فاصله و دوری غیرحفاظت‌شده از افرادی که نشانه‌های تب و تنفسی دارند را نیز تأکید می‌کند.

منبع: سازمان بهداشت جهانی

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام