مسؤولان ادارۀ حمایت از سرمایهگذاریها در افغانستان (آیسا) میگویند، اگر سهولتها برای صنعتکاران کشور فراهم شود، 50 درصد کفش مورد نیاز بازار در داخل تولید خواهد شد.
محمدقربان حقجو، رییس این اداره امروز (شنبه) در نشستی خبری در کابل گفت که ظرفیت تولید کفش برای بازارهای داخلی سالانه سه و نیم میلیون جوره است و اگر از صد درصد ظرفیتها استفاده شود، این میزان به حدود هفت میلیون جوره خواهد رسید که 40 تا 50 درصد نیاز داخلی را تأمین میکند.
آقای حقجو میگوید که تسلط کشورهای همسایه بر بازار افغانستان، پیادهکردن سیاست فروش کالا زیر قیمت (دمپنگ) و نبود جای مناسب برای تولید، صنعتکاران را در رقابت با تولیدات خارجی ناتوان ساخته است.
همچنان آقای حقجو افزود که عدم استفادۀ مردم از تولیدات داخلی، سبب کاهش فروش این تولیدات در بازارها شده است.
قربان حقجو تنها راه رشد تولیدات داخلی را افزایش تعرفههای گمرکی بر کالاهای بیکیفیت کشورهای همسایه میداند.
در همین حال محمدآصف جامی، رییس اتحادیۀ کفشدوزان کشور میگوید، اگر به مشکلات آنان رسیدهگی نشود، صنعت کفشدوزی در کشور از بین خواهد رفت.
به گفتۀ آقای جامی، عمدهترین چالشی که صنعتکاران با آن روبهرو هستند، ورود کالای مشابه کشورهای همسایه به افغانستان است. او گفت که واردات بیرویۀ کفشهای تولیدی ایران، چین و پاکستان، بازار تولید داخلی را از رونق انداخته است.
به باور رییس اتحادیه کفشدوزان، تنها راه افزایش توان رقابتی تولیدات داخلی با کالاهای خارجی، حمایت حکومت از صنعتکاران و ایجاد سهولت برای آنان است.
پایینبودن تعرفههای گمرکی برای اجناس خارجی، وارادات قاچاقی کالاها و تخطی در گمرکات، از دیگر چالشها فراراه شرکتهای داخلی در کشور گفته میشوند.
در حال حاضر بیش از 450 کارخانۀ تولیدی در کشور وجود دارند که به دلیل واردات کالاهای «بیکیفیت» از کشورهای همسایه، بیشتر شان با رکود مواجه اند.