سیداکبرآغا، وزیر مالیه پیشین طالبان میگوید، درج نام مادر در شناسنامههای الکترونیکی «بیننگی و بیناموسی» است و او نمیگذارد نام مادرش در شناسنامه نوشته شود.
او که در مراسم «مصالحه و مذاکره و راه بیرون رفتن بحران کنونی» در هرات صحبت میکرد، گفت، شمار زیادی از افغانان مخالف درج نام مادر در شناسنامههای خود هستند.
سیداکبرآغار تأکید کرد که اگر طرح درج نام مادر در شناسنامههای الکترونیکی از سوی مجلس نمایندهگان تصویب شود، آنان نمایندهگان دروغین مردم و ملت افغانستان خواهند بود.
شماری از فعالان مدنی و حقوق زن در هرات در واکنش به این اظهارات میگویند، دیدگاه سیداکبرآغا برخاسته از دیدگاه طالبانی و بدون فهم دینی است.
جواد عمید، فعال مدنی با پشتیبانی از درج نام مادر در شناسنامه میگوید، درج نام مادر از نگاه دین و شریعت هیچ مانعی ندارد.
شماری از زنان در هرات نیز میگویند، درج نام مادر در شناسنامه حق قانونی و اسلامی زنان است و دیدگاه اکبرآغاز را در این باره تعصببرانگیز میدانند.
این زنان از مجلس نمایندهگان میخواهند که تحت تأثیر اینگونه اظهارنظرهای غیرمنطقی و طالبانی قرار نگرفته و طرح درج نام مادر در شناسنامه را تصویب کنند.
چند روز پیش اعضای کارزار «نامم کجاست؟»، در هرات گفتند نگرانیهایی وجود دارد که برخی از افراد متعصب پس از تصویب درج نام مادر در شناسنامه، برای زنان یا مادرانشان شناسنامه نگیرند و با این روند مخالفت کنند. این گروه از زنان تأکید کردند که درج نام مادر در شناسنامه ادامه خواهد یافت.
درج نام مادر در شناسنامه به تاریخ دهم ماه جاری خورشیدی از سوی کمیتۀ قوانین کابینه تأیید شد. پیش از این شماری از فعالان حقوق زن با راهاندازی کارزاری زیر نام «نام کجاست؟»، خواستار درج نام مادر در شناسنامه شده بودند.
از راهاندازی این کارزار پنج سال میگذرد و صفحاتی نیز در رسانههای اجتماعی به منظور همصدایی زنان برای درج نام مادر در شناسهنامه ایجاد شده است.