ایران و نمایندهگان کشورهای 5+1 روز سهشنبه در وین پایتخت اتریش اعلام کردند که به توافقی جامع و نهایی بر سر برنامۀ هستهیی این کشور دست یافته اند.
شماری از آگاهان کشور، توافق هستهیی میان ایران و قدرتهای بزرگ جهان را به سود افغانستان میدانند.
نصرالله استانکزی، استاد دانشگاه کابل در گفتوگویی با سلاموطندار، این توافق را به سود افغانستان و تأمین ثبات منطقه دانست.
او میگوید که با هستهیی شدن ایران، افغانستان وسط دو قدرت هستهیی قرار میگرفت و این امر در آینده میتوانست به زیان کشور تمام شود.
به باور آقای استانکزی، حضور ضعیف افغانستان در کنار دو قدرت هستهیی، کشور را مستعد مداخلات بیشتر بیرونی میساخت.
درهمین حال محمد ناطقی، آگاه روابط بینالملل به سلاموطندار گفت که با این توافق، مناسبات افغانستان با ایران و کشورهای غربی درعرصههای سیاسی و دیپلماسی از سهولتهای بیشتری برخوردار خواهد شد.
او میگوید به هر میزانی که روابط ایران و غرب، به ویژه با آمریکا، بهبود یابد، مناسبات کابل – تهران هم مثبتتر خواهد شد.
به باور ناطقی، اختلاف غرب و ایران، افغانستان را نیز متأثر ساخته بود و کابل در روابطش با تهران، دست بازی نداشت.
رییس جمهور غنی در بیانیهیی از این توافق استقبال کرده و گفته است با هر توافقی که به سود ثبات منطقه و جهان باشد، موافق است.
حامد کرزی، رییس جمهور پیشین کشور هم از توافق هستهیی ایران و قدرتهای جهانی استقبال کرده است. آقای کرزی در صفحۀ فیسبوکش نوشته که این توافق به سود ایران و صلح منطقه و جهان است.
او ابراز امیداوری کرده که با امضای این توافقنامه، دیگر تعزیرات اقتصادی به عنوان ابزار فشار در عرصۀ روابط جهانی مورد استفاده قرار نگیرد.
ایران و شش قدرت جهانی پس از 10 سال چانهزنی به توافق «تاریخی» هستهیی رسیدند. این توافق برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهیی انجام گرفته است.
بر بنیاد این توافق، فعالیتهای هستهیی ایران محدود میشود و در ازای آن غرب تحریمهایی که علیه این کشور وضع کرده بودند، لغو میکند.
ایالات متحدۀ آمریکا گفته است در صورت اجرای این توافق، تدابیر سخت و جدید مانع از دستیابی ایران به سلاح هستهیی خواهد شد.