سرتاج عزیز، مشاور نخستوزیر پاکستان در امور خارجی و امنیت ملی میگوید، در دیدارهایی که با مقامهای افغانستان در حاشیۀ نشست ریکا در کابل داشته است، به تفاهم رسیده اند که از این پس دیگر نباید بر یکدیگر اتهام ببندند. او گفته است که به جای اتهام بستن، باید برای بهتر شدن روابط میان دو کشور تلاش شود.
ریاست جمهوری تأیید کرده است که آقای عزیز در این دیدارها بیشتر روی مبارزۀ دو طرف علیه تروریسم تأکید کرده است.
سیدظفر هاشمی، معاون سخنگوی رییس جمهور به سلاموطندار گفت که حکومت همواره به پاکستان گوشزد کرده که مانع سازماندهی حملههای تروریستی از خاک این کشور بر افغانستان شود. آقای هاشمی میگوید که اختلاف میان دو کشور صرف در چهگونهگی نظرها بوده و افغانستان خواهان روابط خوب با پاکستان است.
سرتاج عزیز همچنان در این دیدارها گفته است که از این پس روی موضوعات تأثیرگذار بر بهبود روابط دو کشور کار خواهند کرد.
اما محمود صیقل، آگاه امور سیاسی و معاون پیشین وزارت امور خارجه میگوید که هرگز نباید به وعدهها و گفتههای پاکستان اعتماد شود و باید منتظر ماند تا این گفتهها جنبۀ عملی پیدا کنند.
آقای صیقل همچنان میگوید که باید معلوم شود تا چه میزان وعدههای این مقام پاکستانی مطابق خواستهای حکومت این کشور و شهروندان آن است.
به گفتۀ صیقل، نباید گفتوگوها برای بهبودی روابط میان دو کشور به تعویق افتد؛ چون هر گونه تعلل در این مورد، سبب افزایش بیاعتمادی میان دو طرف میشود. با این حال، او به این باور است که ایجاد فضای اعتماد میان کابل ـ اسلامآباد، نیازمند زمان طولانی است.
حکومت وحدت ملی پس از تشکیل تلاش کرد تا روابط بهتری با پاکستان، به ویژه مقامهای نظامی این کشور، برقرار کند. پاکستان نیز در جریان این تلاشها وعده سپرد تا طالبان را بر سر میز مذاکره با حکومت افغانستان حاضر کند.
این تلاشها سبب گردید تا نخستین نشست رسمی گفتوگوی صلح حکومت با طالبان در شهر مری پاکستان برگزار شود. به باور آگاهان، این نشست دستاوردهای مثبتی در پی داشت و قرار شد نشست بعدی به زودی در چین برگزار شود، اما طالبان بر برگزاری این نشست در پاکستان تأکید داشتند.
اما با نشر خبر مرگ ملا عمر، رهبر پیشین طالبان، نشست دوم گفتوگوهای صلح با طالبان تا زمان نامعلومی به تعویق افتاد.
ملا اخترمحمد منصور، رهبر جدید این گروه نیز پس از اینکه به عنوان جانشین ملا عمر تعیین شد، به تمام اعضای گروهش دستور جهاد در افغانستان را صادر کرد. در پی صدور این دستور، موجی از حملههای خونین در افغانستان، به ویژه کابل، به راه افتاد.
حکومت کابل در واکنش به این حملهها، یکبار دیگر پاکستان را متهم به پناه دادن و حمایت از تروریسم کرد و روابط کابل و اسلامآباد در مرحلۀ حساسی قرار گرفت.
با این همه، قرار است صلاحالدین ربانی، وزیر خارجۀ کشور در ماه نوامبر سال جاری میلادی بار دیگر به پاکستان سفر کند. گفته میشود در این سفر افزون بر امضای تفاهمنامههای تجاری، روی مسایل دیگری نیز گفتوگو خواهد شد.