طالبان پیش از حمله بر مناطق مختلف تخار از کودکان این ولایت سربازگیری کرده اند. مسؤولان محلی در تخار میگویند که این گروه پیش از آغاز فعالیتهای نظامی در ولسوالیهای خواجه غار٬ اشکمش و درقد این ولایت، از مدارس دینی افراد زیر ۱۸ سال را به عنوان سرباز انتخاب کرده اند.
موضوع سربازگیری طالبان از کودکان در حالی مطرح میشود که پس از سقوط شهر کندز به دست این گروه، افراد آنان حملههایشان بر ولسوالیهای خواجهغار، ینگیقلعه و اشکمش را آغاز کردند و حتا باری برای ۱۲ ساعت، مرکز ولسوالی خواجهغار تخار را نیز زیر کنترل خود داشتند. این گروه تأسیسات دولتی و خانههای شماری از مقامهای محلی در این شهر را آتش زدند و پس از تحمل تلفات زیاد از سوی نیروهای امنیتی، از شهر فرار کردند.
ملامحمد عمر، ولسوال خواجه غار دربارۀ کودکانی که به نفع طالبان در تخار میجنگیدند به سلاموطندار گفت که این «ملا بچهها»/ دانشآموزان مدارس دینی، همزمان با رسیدن طالبان به این مناطق، مسلح شده و به نفع این گروه وارد میدان جنگ شده اند.
گفته میشود که این دانشآموزان زیر 18 سال شبیه انتحاریها تا زمان مرگ میجنگند و ایستادهگی آنان زیر بارانی از خمپارهها شگفتآور است.
ولسوال خواجه غار که از سالها به اینسو در برابر طالبان مبارزه کرده، میگوید که ملا بچهها برای رسیدن به بهشت از تمام فرمانهای طالبان اطاعت میکنند. او میگوید که طالبان هنگام نبرد ترانههایی را در بلندگوها پخش میکنند و این کودکان به هیجان آمده و با داشتن سنوسال کمی مانند بزرگسالان میجنگند.
نورمحمد حکیمی، فرمانده پولیس تخار نیز با تأیید این مطلب میگوید که طالبان این کودکان را از ولسوالیهای کندز و تخار انتخاب میکنند. سنتالله تیمور، سخنگوی والی تخار نیز حضور کودکان در صف طالبان را میپذیرد، اما میگوید که حکومت محلی تخار پیش از این، اطلاعات موجهی در مورد فعالیت طالبان در مدارس دینی در تخار نداشت.
صدیق صدیقی، سخنگوی وزارت داخلۀ کشور نیز سربازگیری طالبان از میان کودکان و نوجوانان را میپذیرد و از ادامۀ این روند خبر میدهد. صدیقی میگوید که این گروه، افراد زیر 18 سال را بیشتر از ولایتهای کنر، ننگرهار و کندز انتخاب میکنند و آنها را به بهانههای آموزشهای دینی به پاکستان برده و آموزشهای تروریستی میدهند.
صدیقی میگوید که در تازهترین مورد 41 تن از این کودکان که توسط گروهی چهار نفره راهی پاکستان شده بودند را نجات داده اند.
خواستیم نظر رییس شورای علمای تخار را نیز در این مورد داشته باشیم، اما وی از گفتوگو با سلاموطندار خودداری کرد.
بر بنیاد کنوانسیون حقوق کودک سازمان ملل متحد به هر انسانی که زیر سن 18 باشد «کودک» اطلاق میشود و سوی استفاده از افراد دارای این سن، غیرمجاز است، اما بر پایۀ گزارشها کودکان در افغانستان به ویژه ولایتهای دوردست که طالبان در آن مناطق نفوذ دارند؛ به گونۀ گستردهیی مورد بهرهکشی قرار میگیرند.