محمداشرف غنی، رییس جمهوری کشور در پیامی به مناسبت فرارسیدن عید فطر با اشاره به موضوع صلح با طالبان و چالشهای فراراه حکومت و مردم افغانستان، گفته است که لازم نیست هر بار از نقطۀ صفر آغاز کنیم، بلکه با توجه به فرصتهای فراوانی که داریم، تلاشهای سودمند گذشته را باید تکمیل کنیم.
رییس جمهور افزوده است که مردم و دولت افغانستان باید «خشتهای تازهیی» روی «خشتهای نهاده شده» بگذارند، تا به هدف برسند.
آقای غنی وضع زندهگی مردم را ناشی از بار سنگین جنگ، اثرات و تبعات اقتصاد متکی به کمکهای خارجی، شروع فصلی جدید در شرایط سیاسی کشور و به عهده گرفتن همۀ مسئولیتها امنیتی دانسته و گفته است که این وضعیت تنها یک مرحلۀ گذرا است.
در همین حال عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت وحدت ملی نیز در پیامی به مناسبت عید فطر، سال جاری را سالی سخت و پرآزمون برای دولت و ملت افغانستان خوانده، اما گفته است که افغانستان در حال گذر از این سختیها و چالشها و رفتن به سوی «روزهای بهتر» است.
رییس جمهور در پیامش گفته است که تأمین زمینۀ زندهگی آرام برای مردم، وظیفۀ دولت است و آوردن بهبودی در وضعیت اقتصادی مردم، نیازمند پایین آمدن سطح خشونت، پایان جنگ و تأمین صلح در کشور است.
در پیام رییس جمهور آمده است که افغانستان برای رسیدن به صلح «راه پرپیچوخمی» را در پیش دارد. او گفته است، نخستین شرط رسیدن به صلح، ارادۀ قاطع، مدیریت شایسته و حوصلهمندی است که به گفتۀ او حکومت وحدت ملی تمام این ویژهگیها را دارد.
صلح با طالبان یا پاکستان؟
رییس جمهور غنی باور دارد که مسألۀ صلح افغانستان شامل «دو خط موازی» است- صلح با طالبان و صلح با پاکستان- که «هر کدام امری مجزا و مستقل است و با منطق جداگانه و درخور آن به پیش خواهد رفت».
آقای غنی همچنان گفته است که طالبان شهروندان افغانستان اند و حق دارند با نظام سیاسی کشورشان گفتوگو کنند و در «چهارچوب نظام سیاسی» راهی برای بازگشت و سهیم شدن در توسعۀ سرزمینشان پیدا کنند.
اما به باور او، حساب «تروریستان بینالمللی» که هدفشان ایجاد «حاکمیت رُعب و وحشت» در منطقه است، با طالبان جداست و نیروهای امنیتی افغانستان به زبان خودشان به آنها پاسخ خواهند داد و این روند تا سرکوب کامل آنها ادامه خواهد داشت.
اشرف غنی همچنان میگوید که افغانستان در 13 سال گذشته در «جنگی اعلام ناشده» با پاکستان بوده و صلح با پاکستان، ضرورت دیگری برای این کشور است.
او گفته است: «هر دو کشور نیازمند گشودن صفحهیی جدید در روابط خود هستند. ما از نخستین روزهای تشکیل حکومت به گفتوگوی شفاف با طرف پاکستانی اقدام کردیم و راهی را برای بحثی سازنده و دوامدار با دولتمردانشان در پیش گرفتیم. در اثر این گفتوگوها، طرف مقابل به برداشتن گامهایی چند مبادرت کرد که قابل تقدیر است».
آقای غنی همچنان گفته است که ما اگر با طالبان صلح کنیم یا با پاکستان، آن را در روشنی منافع ملی انجام میدهیم و مردم افغانستان را از این روند آگاه میکنیم.
آقای غنی گفته است که گام نخست صلح با طالبان برداشته شده و در نخستین نشست روبهرو با نمایندههای طالبان، تلاش شده تا فضای اعتماد میان دو طرف به میان آمده و صلح به یک روند تبدیل شود. به گفتۀ او، حکومت گامهای بعدی در راستای دستیابی به صلح را با دقت و حوصلهمندی بر میدارد.
رییس جمهور همچنان پیام ملا عمر، رهبر طالبان را در راستای گفتوگوهای صلح، مثبت خوانده و از او خواسته است که به خونریزیهای جاری در کشور پایان داده و به آرزوی مردم برای رسیدن به صلح پاسخ مثبت دهد.
او میگوید، کسی که منافعش را در جنگ و «بیخیری» میبیند و خواستههایش را به زور بر مردم افغانستان تحمیل میکند، برای آنها قابل قبول نیست.
این در حالیست که ملا عمر، رهبر طالبان نیز دیروز (چهارشنبه) با نشر پیامی به مناسبت عید فطر، با وجود تأکید بر ادامۀ جنگهای این گروه تا زمان بیرون شدن نیروهای خارجی از افغانستان، گفت که بر بنیاد رهنمودهای دین اسلام، گفتوگو و دیدار مستقیم با «دشمن» برای تعامل صلحآمیز هیچ مانعی ندارد.
اشرف غنی گفته است که او در این مدت با بزرگان، عالمان دین، فعالان مدنی و تمام «جانبهای دخیل» به هدف رسیدن به یک «اجماع ملی» روی مسألۀ صلح مشورت کرده است.
به گفتۀ او، تا کنون 90 درصد آنها با هم همنظرند، پنج درصد نظرها به شکل پیشنهاد مطرح شده و پنج درصد نظرات دیگر قابل بحث هستند.
او از افراد و گروههای سیاسی نیز خواسته است که منافع ملی را بر خواستههای شخصی و حزبی برتر بدانند و حکومت را در تأمین صلح و پیشبرد امور دیگر همکاری کنند.
آقای غنی همچنان خواستار «ضابطهمند» شدن اختلافهای سیاسی و تعدد سلیقههای اجتماعی با توجه به تجربههای موفق ملتهای دیگر شده تا رویکردی سودمندتر پیدا کند.
رییس جمهور غنی گفته است که نیروهای امنیتی افغانستان برای رویارویی با هر گونه تهدید آماده اند و از فداکاریهای سربازان افغانستان قدردانی کرده است. او میگوید که دولت افغانستان با اخلاص و قوت پشتیبان سربازان راستین است و اجازۀ هیچ نوع بیاعتنایی به قربانیهای آنها را نمیدهد.