محمداشرف غنی، رییس جمهور افغانستان میگوید که او در امتحان پیش آموزگاران کشور «مشروط» مانده و امیدوار است امسال از آنها نمرۀ کامیابی بگیرد.
آقای غنی که امروز (سهشنبه، 3 حمل/فروردین) در مراسم گشایش آغاز سال تعلیمی صحبت میکرد، صدای زنگ مکتب را بیانگر ثبات و تحرک در کشور خواند و از آموزگاران برای اینکه در شرایط دشوار کنونی فرزندان کشور را آموزش میدهند، سپاسگزاری کرد.
غنی به دلیل عمل نکردن به وعدههایی که در زمان کارزارهای انتخاباتی به معلمان داده بود، سال گذشته با انتقادهای گستردهیی از سوی آنها روبهرو شد. او به معلمان وعده داده بود که در شش ماه نخست ریاست جمهوریاش به آنها زمین توزیع میکند.
رییس جمهور با اعتراف به ناکامیاش در عملی کردن این وعده گفت که به دلیل غصب زمین و دوری شهرکها از خانههای آموزگاران، نتوانسته به آنها زمین توزیع کند.
غنی میگوید که زمینهای مربوط به وزارت معارف از سوی زورمندان و با استفاده از امکانات دولتی غصب شده اند و دوباره با استفاده از همان امکانات در اختیار این وزارت قرار خواهند گرفت. به گفتۀ او، تاکنون 36 هزار جریب زمین دولتی از غاصبان پس گرفته شده اند.
او با آنکه از کمیت دانشآموزان ابراز خشنودی کرد؛ اما میگوید که کیفیت آموزش و پرورش در افغانستان پایین است و نصاب آموزشی باید گونۀ بنیادی تغییر کند.
رییس جمهور غنی همچنان با تأکید به کاهش تشکیلات و ساختار وزارت معارف و شفافیت در استخدام آموزگاران، گفت که ادارههای وابسته به وزارت معارف کشور باید زیر یک چتر و به گونۀ هماهنگ با هم کار کنند.
اسدالله حنیف بلخی، وزیر معارف میگوید که آنها روی طرح پنجسالۀ این وزارت کار میکنند و این طرح در آیندۀ نزدیک تکمیل خواهد شد.
آقای بلخی که دربارۀ کارکردهای یکسالۀ وزارتش صحبت میکرد، گفت که این وزارت در سال گذشته 22 میلیون جلد کتاب درسی چاپ کرده و این کتابها امسال برای دانشآموزان توزیع خواهند شد.
او همچنان میگوید: «در سال جاری یک میلیون و 107 هزار شاگرد جدید جذب معارف خواهند شد که 41 درصد آنها بانوان خواهند بود».
بلخی میگوید که وزارت معارف در سال جاری 800 تن را برای آموزشهای حرفهیی به کشورهای هند و تاجیکستان میفرستد. به گفتۀ وزیر معارف، ساختن 590 مرکز آموزشی، 387 مکتب، 168 مدرسۀ دینی، 24 مرکز آموزشی تخنیکی و حرفهیی و 11 مرکز تربیت معلم از برنامههای دیگر این وزارت برای سال 1395 خورشیدی هستند.
تاکنون آمار دقیقی از تعداد مکتبها و دانشآموزان در افغانستان وجود ندارد. بر بنیاد گزارشها، تاکنون دهها مکتب و هزاران دانشآموز خیالی در تشکیلات وزارت معارف وجود دارند و مقامهای این وزارت میگویند که تلاش میکنند آمار دقیقی از تعداد آموزگاران و دانشآموزان به دست آورند.