ریاست اجرایی حکومت وحدت ملی از قطع کمکها به کمیسیونهای انتخاباتی حمایت میکند.
مجیبالرحمن رحیمی، سخنگوی رییس اجرایی در گفتوگو با سلاموطندار، از تصمیم کشورهای کمککننده مبنی بر قطع کمکهایشان به کمیسیونهای انتخاباتی افغانستان، استقبال کرد.
به تازهگی حامیان بینالمللی کمیسیون انتخابات هشدار داده اند؛ اگر اصلاحات لازم در این کمیسیون وارد نشود، کمکهای مالیشان را قطع خواهند کرد.
سخنگوی ریاست اجرایی هم میگوید که این کمکها باید به حداقل خود برسد و بیشتر حمایتهای مالی جذب کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی شود.
ایجاد کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی از مواردی بود که رییس جمهور و رییس اجرایی در توافقنامۀ تشکیل حکومت وحدت ملی روی آن موافقت کرده بودند.
رییس جمهور غنی پیش از سفرش به آمریکا، شکریه بارکزی را به عنوان رییس کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی معرفی کرد، اما ریاست خانم بارکزی بر این کمیسیون، با مخالفت ریاست اجرایی روبهرو شد.
سخنگوی ریاست اجرایی میگوید که گفتوگوها روی تعیین رییس کمیسیون اصلاح انتخاباتی جریان دارد و ریاست اجرایی منتظر فرمان رییس جمهور است.
به گفتۀ آقای رحیمی، پیش از برگزاری انتخابات پارلمانی باید اصلاحات لازم در کمیسیونهای انتخاباتی وارد شود.
همچنان سخنگوی ریاست اجرایی گفت، افرادی ،که در انتخابات گذشتۀ ریاست جمهوری دست به تقلب زدند باید برکنار و محاکمه شوند.
کمیسیونهای انتخاباتی: تأمین بودجه انتخابات وظیفۀ حکومت است
کمیسیونهای انتخاباتی میگویند که هزینۀ برگزاری انتخابات پارلمانی به دوش حکومت افغانستان است.
داکتر محمدعلی ستیغ، رییس دبیر خانۀ کمیسیون شکایات انتخاباتی به سلاموطندار گفت که این کمیسیون، شرطهای کمک کنندهگان بینالمللی را با وزارت مالیۀ کشور در میان گذاشته است.
آقای ستیغ میگوید که کشورهای کمک کننده، ادامۀ کمکهایشان را مشروط به برگزاری انتخابات پارلمانی در سال جاری کرده اند.
در همین حال نهادهای ناظر بر انتخابات هم نگران قطع کمکهای خارجی برای برگزاری انتخابات پارلمانی اند.
نعیم ایوبزاده، رییس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان (تیفا) به سلاموطندار گفت که در صورت بیاعتنایی حکومت به آوردن اصلاحات در نظام انتخاباتی، کشورهای کمککننده، حمایتشان را از روند برگزاری انتخابات، قطع خواهند کرد.
آقای ایوبزاده میگوید که باید هر چی زودتر اصلاحات روی کمیسیونهای انتخاباتی آغاز گردد.
با این حال عبدالرحمن هوتکی، معاون کمیسیون مستقل انتخابات میگوید که این کمیسیون تا حال هزینۀ برگزاری انتخابات پارلمانی را بر آرود نکرده است.
به گفتۀ آقای هوتکی، حکومت مکلف به پرداخت هزینۀ برگزاری انتخابات میباشد.
این در حالیست که به تازهگی مجلس نمایندهگان هشدار داده در صورتی که حکومت نسبت به تعیین زمان برگزاری انتخابات پارلمانی بیاعتنا باشد، مشروعیت شورای ملی زیر سوال خواهد رفت.
به باور این نمایندهگان، اگر تاریخ برگزاری انتخابات پارلمانی تعیین نشود، ادامۀ کار شورای ملی با مشکل روبهرو خواهد شد.
قرار بود انتخابات پارلمانی دوم ماه ثور سال جاری خورشیدی برگزار شود، اما حکومت به دلیل اصلاح نظام انتخاباتی، تاریخ برگزاری انتخابات را یکسال به تعویق انداخت.