گروهی از پژوهشگران پس از نه ماه تحقیق و پژوهش، نخستین اثر علمی خود را زیر نام «عوامل اجتماعی و فرهنگی فساد اداری در افغانستان» رونمایی کردند. به گفتۀ اعضای این گروه، در این تحقیق تمام عوامل فرهنگی و اجتماعی فساد بررسی شده و راهکارهایی برای حل این عوامل نیز پیشنهاد شده اند.
محمدرفیق شهیر، رییس شورای متخصصان در مراسم رونمایی این اثر، رویداد کندز را برخواسته از فساد موجود در دستگاه حکومت محلی این ولایت عنوان کرد. آقای شهیر میگوید: «یگانه عاملی که سبب شده تا 3600 سرباز امنیتی نتوانند با 200 طالب مبارزه کنند، فساد است».
رییس شورای متخصصان از این تحقیق به عنوان اولین اثر نوشته شده توسط خود شهروندان کشور یاد کرد و گفت که آن را به تمام ادارههای دولتی، از ریاست جمهوری تا مرکزهای آموزشی، خواهند فرستاد.
محمدآصف رحیمی، والی هرات نیز در این مراسم وعده سپرد تا بخشهای کاربردی این اثر را در برنامههای کاری ادارههای دولتی در هرات به کار بگیرند. او از این گروه خواست تا پژوهشهایشان را ادامه دهند.
علیاحمد کاوه، یکی از محققان این اثر میگوید که در این تحقیقی، نقش خویشاوندگرایی و روابط خانوادهگی برای تأثیر بر میزان فساد بررسی شده است.
عبدالرحیم امید، استاد دانشگاه و خلیل پارسا، یکی از اعضای جامعۀ مدنی هرات نیز از عوامل اجتماعی و فرهنگی به عنوان عمدهترین زمینهسازان فساد در جامعه یاد کردند.
این اثر پس از بررسی 43 ادارۀ دولتی و 410 کارمند و با استفاده از 44 منبع داخلی و 10 منبع خارجی تهیه شده است.