شهروندان کابل از افزایش ناامنیها در پایتخت نگرانند. زورگیری، کیفزنی و موبایل دزدی به چشم شهروندان چندان غیرمعمول به نظر نمیرسند؛ اما شیوع جرایمی چون سرقتهای مسلحانه با استفاده از تاکسیها و ترور برخی از شخصیتها با استفاده از موتورسایکلها پدیدۀ تازهیی است که خواب از چشمان شهروندان ربوده است. دیگر هیچ پیادهیی با آرامش از پیادهرو نمیگذرد و هیچ سوارهیی نیز بدون دلهره به مقصد نمیرسد.
میوند سیاوش از شهروندان پایتخت میگوید که حوالی ساعت 8 شب از موتر برادرش در چهارراهی ترافیک پیاده شده و میخواسته تا با استفاده از موترهای خطی به منطقۀ سرای شمالی برود. در مسیر راه فردی که کنار راننده نشسته بوده، تفنگچه را میکشد و شخص کناری سیاوش نیز چاقو را بر گلوی وی گذاشته و از او میخواهد تا داروندارش را بیرون بریزد.
سیاوش میگوید، پس از دقایقی کشوقوس مجبور شده از ترس جانش، کیف پول و مبایلش را به دزدان بدهد. دزدان مسلح هم پس از چندینبار دور زدن ـ در نزدیکیهای حوزۀ چهارم ـ سیاوش را در منطقۀ بادام باغ رها کرده و از محل فرار میکنند.
دانشجویی به نام جاوید نیز به سلاموطندار میگوید در تاریکی شب، هنگامی که از منطقۀ کوته سنگی قصد بازگشت به خانهاش را داشته، توسط چند مرد ـ که به ظاهر مسافران تاکسی بودند ـ مورد آزار و اذیت قرار گرفته است. جاوید میگوید، شخصی که در پهلویش نشسته بوده گلویش را گرفته و دیگری چاقو را کشیده و از وی خواسته تا کیف پول و اشیا قیمتیاش را به آنها بدهد.
مسافران تاکسی پس از خالی کردن کیسههای جاوید، در یک منطقۀ دورافتاده او را از موتر به بیرون پرت کرده و در تاریکی شب گم میشوند.
واحد که یک دستفروش معمولی است نیز داستان خودش از جرایم شهری دارد. او میگوید که در هنگام بازگشت به خانه، سوار موتری خطی شده است. در میانۀ راه راننده نگه میدارد و میگوید که موتر خراب شده است. واحد نیز از موتر پایین میشود. اما در همین حال، یک موتر دیگر از کنارش میگذرد و بستۀ پولش را چنگ میزند و فرار میکند.
تمامی این روایتها در همین چند هفتۀ گذشته روی داده اند. در حالی که فرماندهی پولیس کابل چند روز پیش در یک نشست خبری، آماری از کاهش ۳۶ درصدی جرایم در شش ماه اخیر به نشر رساند. بصیر مجاهد، سخنگوی فرماندهی پولیس کابل به سلاموطندار گفت که سطح جرایم در شش ماه گذشته نسبت به شش ماه دوم سال گذشته کاهش یافته و در این مدت ۳۱۸ نفر به اتهام ارتکاب جرایم شهری دستگیر شده اند.
اما روایتهای غیررسمی چیز دیگری را بازگو میکنند. شهروندان کابل، فقر، میزان بالای بیکاری، اختلاف طبقاتی و افزایش خشونتها را از دلایل عمدۀ افزایش آمار جرایم در پایتخت میدانند.