خیبر سه سال است که بدون هیچ ترس و ممانعتی، زمینهایش را در قریۀ خانآباد ولسوالی چهاربولک بلخ، تریاک میکارد. در سال جاری نیز پس از آنکه او حاصل تریاکش را جمعآوری کرده، بخشی از زمینهایش را چرس کاشته است و امیدوار است تا دو ماه دیگر حاصل آن را برچیند.
آزادی گسترده در کشت و قاچاق مواد مخدر، چیزی است که خیبر بابت آن هم خوشحال است و هم اندکی پریشان. زیرا نمیداند چرا این آزادی وجود دارد.
نهادی پژوهشی موسوم به «خط نو» در بلخ، میگوید که در سال جاری ولسوالیهای چمتال، چهاربولک، بلخ، کشنده، شولگره و دولتآباد این ولایت آکنده از کشتزارهای تریاک است. عبدالقادر مصباح مسئول نهاد خط نو مطابق آمار رسمی بهدستآمده توسط این نهاد میگوید، در سال گذشته 50000 هکتار زمین تحت کشت مواد مخدر قرار گرفته بود، اما امسال بهدلیل خشکسالی سطح کشت مواد مخدر در بلخ به 37 هزار جریب زمین کاهش پیدا کرده است.
محمدرحیم رحمن اوغلی، رئیس مبارزه با مواد مخدر نیز می پذیرد که در بلخ بهصورت گستردهیی تریاک کشت میشود، اما به گفتۀ او، دولت پیوسته در حال نابودکردن زمینهای تریاک است و تنها در ولسوالیهای چهاربولک و شولگره 45 جریب زمین تریاک را تخریب کرده است.
بلخ نخستین ولایت در افغانستان بود که پس از دوران طالبان میزان کشت مواد مخدر در آن به صفر رسید. اکنون سه سال است که این پدیده بار دیگر در بلخ رواج گستردهیی یافته است. عدم تطبیق قانون، بازار خوب مواد مخدر نسبت به دیگر محصولهای زراعتی، نفع زورمندان محلی در کشت کوکنار، حضور طالبان و افزایش فقر و بیکاری در میان مردم از عوامل بازتولید مواد مخدر در ولایت بلخ شمرده میشود. با این حال، محمدبشیر توحیدی، معاون مقام ولایت بلخ میگوید، هیچ ارادهیی برای از بینبردن کشت مواد مخدر در بلخ وجود ندارد و اگر غیر این میبود، آنان میتوانستند در زمانی بسیار کم تمام کشتزارهای مواد مخدر این ولایت را تخریب و زراعت بهتر و سالمتری را جایگزین آن کنند.