روند گفتوگوهای صلح افغانستان از دیرباز یکی از مسئلههای مناقشه برانگیز میان حکومت و طالبان بوده است. طالبان از همان ابتدا با دستنشانده خواندن حکومت، حاضر به گفتوگو با دولت نشدهاند.
با این حال، حکومت همواره خواهان گفتوگوی مستقیم با طالبان بوده است و در تازهترین مورد شورای عالی رهبری مصالحه را ایجاد کرده است تا روند گفتوگوهای صلح با طالبان را مدیریت کند.
حکومت اعلام کرد که طالبان حاضر شدهاند تا با هیأت دولت افغانستان گفتوگو کنند، اما طالبان، با نشر خبرنامهیی گفتهاند که اشتراککنندگان در نشست قطر از حکومت افغانستان نمایندگی نمیکنند و شرکتکنندگان میتوانند دیدگاههایشان را بهگونۀ فردی بیان کنند.
وحید مژده یکی از آگاهان سیاسی و از مقامات پیشین طالبان، به سلاموطندار میگوید، میان اعضای هیأت گفتوگوکنندۀ حکومت با طالبان، همگرایی وجود ندارد و ظرفیتی برای ایجاد همگرایی نیز دیده نمیشود.
در همین زمینه:
ارگ ریاست جمهوری دربارۀ موضع جدید طالبان چیزی نمیگوید، اما شورای عالی صلح بر موضع پیشین حکومت پافشاری دارد.
اسدالله زایری، معاون سخنگوی شورای عالی صلح به سلاموطندار میگوید، هیأت گفتوگوکنندۀ صلح از نشانی حکومت و مردم افغانستان و با موضع واحد در نشست صلح در دوحه شرکت خواهد کرد.
قابل یادآوریست که حکومت، پیش از این نیز هیأتی را به رهبری سلام رحیمی رئیس دفتر رئیس جمهور غنی برای پیشبرد گفتوگوهای صلح با طالبان به قطر فرستاده بود، اما طالبان حاضر نشدند با این هیأت دیدار کنند.
با این حال، حکومت اینبار در یک عقبنشینی بیپیشنه ترکیب هیأت دولتی را تغییر داده و تعدادی از چهرههای سیاسی و جهادی را نیز شامل هیأت کرده است.
در همین حال، زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ وزارت خارجۀ آمریکا برای صلح افغانستان شب گذشته اعلامیهیی سفارت آمریکا را در توییتر منتشر کرد. در این اعلامیه آمده است که در نشست صلح پیشرو در قطر نمایندگان حکومت افغانستان نیز شرکت میکنند.