دومین نشست کارشناسان کشورهای عضو موافقتنامۀ راه لاجورد در ولایت هرات برگزار شد.
حسن سروش، رئیس همکاریهای اقتصادی وزارت خارجه میگوید که در این نشست دو روزه تلاش میشود تا متن قرارداد ترانسپورت خط قطار مسیر لاجورد نهایی گردد.
آقای سروش میافزاید که افزون بر این، در دومین نشست راه لاجورد تلاش میشود تا عملاً از راه لاجورد استفاده صورت گیرد.
او تأکید دارد که به این منظور قرار است یک محمولۀ آزمایشی کالاهای بازرگانی از مسیر راه لاجورد به کشورهای عضو انتقال داده شود تا عملاً چالشها و فرصتهای همکاری میان کشورهای عضو موافقتنامۀ راه لاجورد مشخص شود.
با به کارگیری از راه لاجورد کالاهای بازرگانی افغانستان با گذشتن از ترکمنستان، آذربایجان، گرجستان، بحیرۀ سیاه و ترکیه به بحیرۀ مدیترانه و اروپا از راه زمین خواهد رسید.
با این حال رئیس همکاریهای اقتصادی وزارت خارجه میافزاید که بر اساس ارزیابیهای اولیه، برای ساخت زیربناهای مسیر راه لاجورد حدود دو میلیارد دالر نیاز است.
اماممحمد وریماچ، معین وزارت ترانسپورت میگوید، حکومت در تلاش است تا راه لاجورد را به یک مسیر رقابت ترانسپورتی تبدیل کند تا بدیلی برای راههای ترانزیتی دیگر در افغانستان باشد.
او تأکید میکند که قرار است هفتۀ آینده یک محمولۀ ده کانتینری کالاهای بازرگانی از بندر تورغندی شهر هرات از مسیر راه لاجورد به کشورهای عضو لاجورد انتقال یابد.
به گفتۀ معین وزارت ترانسپورت، هماکنون ده شرکت ترانسپورتی در افغانستان با معیارهای بینالمللی برابر شدهاند و جواز «تی آی آر» را دریافت کردهاند.
محمدآصف رحیمی، والی هرات نیز در این نشست میگوید که با آغاز فعالیت این جاده، افغانستان از طریق هرات به کشورهای منطقه وصل خواهد شد.
همزمان اتاق تجارت و صنایع هرات میگوید که سکتور خصوصی در این ولایت تمام آمادگیهای لازم برای انتقال محمولههای ترانزیتی از مسیر راه لاجورد را دارد.
به گفتۀ آگاهان امور اقتصادی، راه لاجورد افغانستان را از وابستهگی به کشورهای همسایه دور میسازد و این کشور را به بزرگترین راه ترانزیتی در منطقه مبدل خواهد کرد.