سلاموطندار به مدارکی دستیافته که نشان میدهد یکی از نهادهای غیردولتی کندز زیر نام «مؤسسۀ عالی و اجتماعی جوانان افغانستان»، درمانگاهی را به بهانۀ درمان بانوان معتاد ایجاد کرده که در آن از داکتران و کارمندان مجرب و تحصیلکرده خبری نیست و همۀ امور زیر کنترل تنها یک خانواده قرار دارد.
در مکتوب مدیریت نظارت و ارزیابی ریاست صحت عامۀ ولایت کندز آمده است که هیچ کدام از کارمندان درمانگاه 20 بستری اسناد تحصیلی ندارند و برخلاف تفاهمنامهیی که میان ریاست صحت و مسؤولان این درمانگاه به امضا رسیده، رییس درمانگاه باید داکتر باشد، اما تحصیلاتش در رشتۀ قابلهگی است. همچنین مادر رییس درمانگاه که تکنالوژیست مالاریا است، پرستاری میکند.
جدا از مادر و دختر، برادر، خاله و پسرکاکای رییس درمانگاه نیز در آنجا مشغول کارند و بیشترشان در بخش خدمات مالی و اداری درمانگاه توظیف شده اند.
اسنادی که به سلاموطندار رسیده، نشان میدهد که این درمانگاه 20 بستری، از آغاز فعالیتش در ماه قوس/آذر پارسال تا کنون بیمار بستری نداشته و تنها در کتاب ثبتنام برای مشورهدهی، نام چند مراجعه کننده نوشته شده است.
یکی از منابع ریاست صحت عامه کندز که نخواست نامش فاش شود، در گفتوگویی با سلاموطندار میگوید که مؤسسۀ عالی و اجتماعی جوانان افغانستان، سالانه بیش از 2 میلیون افغانی را به عنوان هزینۀ مصارف درمانگاه از دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد (UNODC) به دست میآورد.
همچنین برپایۀ تفاهمنامه، درمانگاه 20 بستری باید در ولسوالی قلعۀ زال اعمار میشد، اما موقعیت کنونی درمانگاه در حاشیۀ شهر کندز است. اسدالله سادات، عضو شورای ولایتی کندز میگوید که در حق مردم ولسوالی قلعۀ زال جفا شده و ریاست صحت عامه در این قضیه باید پاسخگو باشد.
اما سعد مختار رییس صحت عامه این ولایت، در پیوند به فساد گسترده در درمانگاه بانوان معتاد میگوید که ریاست صحت هیچ نقشی در روند استخدام کارمندان این درمانگاه نداشته و بر فعالیتهای آن نیز نظارت نکرده است. آقای مختار همچنین دربارۀ تغییر موقعیت درمانگاه نیز میگوید که به دلیل ناامنی و خطر درگیریهای مسلحانه، در یک تفاهمنامۀ دیگر که میان وزارت صحت و نهاد تطبیقکنندۀ طرح به امضا رسیده، موقعیت درمانگاه تغییر کرده است.
نازبیبی مسؤول این درمانگاه، در گفتوگویی با سلاموطندار میگوید: «به هیچ کسی مربوط نیست که من چه کاره هستم و چه کار میکنم. شما از داکتران رشوت گرفته اید و میخواهید مرا بدنام سازید».
مدارک سلاموطندار نشان میهد که شفاخانۀ 50 بستری درمان معتادان به مواد مخدر طی مکتوبی به تاریخ «1.11.1394» از آمریت درمانگاه 20 بستری بانوان معتاد به مواد مخدر خواسته است که هرچه زودتر فعالیتهایش را متوقف کند. اما با گذشت بیش از 4 ماه از صدور این فرمان، این درمانگاه هنوز هم فعال است و با وجود آن که حتا مقام ولایت کندز نیز در جریان این معضل قرار دارند، تاکنون هیچ اقدام قانونییی در برابر آن صورت نگرفته است.