مسؤولان محلی و شماری از باغداران بدخشان نگران نابودی گونههایی از درختان بومی و محلی در شماری از ولسوالیهای این ولایت اند.
به گفتۀ آنان، استفادۀ بیشتر از نهالهای اصلاح شدۀ زراعتی در چند سال اخیر سبب شده که نسل برخی از درختان بومی با خطر نابودی روبهرو شود.
شماری از باغداران بدخشان میگویند، بازارهای محلی که تا چند سال پیش شاهد حضور میوههای درختان بومی بود، امروزه رونق پیشین را از دست داده و جای آنرا میوههای خارجی گرفته است.
احمد نوید و نوری، دو تن از باغداران ولسوالی بهارک بدخشان میگویند، سیب رخش بهارک که در گذشته از شهرتی خوبی برخور دار بود، حالا جایش را به سیبهای خارجی داده است.
آنها میگویند، ورود درختان اصلاحشدۀ خارجی و استفادۀ مردم از این درختان، نسل درختان سیب رخش بدخشان را با خطر انقراض روبهرو کرده است. اما برخی باغداران تلاش میکنند تا درختان بومی را دوباره احیا کنند.
محمد عظیم موسوی، ولسوال بهارک به سلاموطندار میگوید، فراوردههای جدید باغداری از مقاومت پایینی برخوردار است و نبود امکانات برای نگهداری از این فراوردهها، باغداران را با مشکل روبهرو کرده است.
به گفتۀ موسوی، در صورت حمایت از باغداران و پرورش نسلهای بومی درختان میوهیی، باغداران ولسوالی بهارک این توانایی را دارند تا سیب مورد نیاز حوزۀ شمال کشور را تأمین کنند.
محمد عالم عالمی، رئیس ادارۀ کشاورزی بدخشان میگوید، به دلیل نبود انرژی برق، نگهداری فراوردههای باغداری دشوار است.
به گفتۀ عالمی، گونههای جدید درختان در برابر بیماریها و تغییر آب و هوا از مقاومت پایینتری برخوردار است و آنان برای احیای نسل گونههای قدیمی میوهها که دارای مقاومت بلندتری اند، برنامههایی را روی دست دارند.
رئیس ادارۀ کشاورزی بدخشان میافزاید، این اداره در تمام ولسوالیهای این ولایت قوریههایی را برای نگهداری و تداوم نسل درختهای بومی میوهیی ایجاد کرده است.
مسؤولان ادارۀ کشاورزی بدخشان میگویند، این اداره افزون بر ایجاد قوریهها برای نگهداری از نسلهای بومی درختان میوهیی، به کشاورزان و باغداران نیز دستور داده است تا در زمینۀ احیا و ترویج درختان بومی کوتاهی نکنند.