کاربران شبکههای اجتماعی این روزهای تصاویری از مجموعه مجلههای آموزشی برای کودکان را که از سوی نهادی موسوم به «انجمن داوطلبان شانتی» منتشر شده با یاد داشتهای انتقادی دستبهدست میکنند.
موسی ظفر، از طنزنویسان کشور در یادداشت طنزی یکی از مجلههای نهاد شانتی را که زیر نام "دو پشکها، افسانۀ عامیانۀ افغانی" منتشر شده بر گزیده و آن را دست اندخته است.
«درزمانهای قدیم دو پشکها بودند، یکش خوب بودند، دیگش بد بودند» شام هر دو پشکها به خانه رفتند و پشک بیراه به مادرش گفت:«او زنکه یک چای پرتو که بسیار مانده شدیم» مادرش که یک «زنکه» خیلی هوشیار بود چای را پرتید.»؛ این بریدهیی از متن کتابیست که زیر نام «دو پشکها» به چاپ رسیده است.
انجمن داوطلبان شانتی از یکونیم دهه به اینسو داستانهای کودکانه را به زبانهای فارسی و پشتو که خالی از خطاهای دستوری و املایی نیست، چاپ و نشر میکند.
متن این مجلهها در کنار ترویج خطاهای دستوری و املایی، مکالمههای سخیف و سبک را در میان کودکان نیز ترویج میکند .
شماری از کاربران شبکۀ اجتماعی فیسبوک با انتقاد از کارکرد این انجمن و چاپ اینگونه مجلهها در رخنامۀ خود نوشتهاند «این همه پوهنمل و پوهندوی جمع شدهاند، آخرش هم «زنکه»، «چندین ذرههای آتش» و «دو پشکها»؟ نوشتند؟»
این کاربران چاپ و نشرها اینگونه مجلهها را زمینهسازی برای غلطآموزی کودکان و ترویج بیسوادی در میان آنان در سالهای نخستین آموزش میخوانند.
سیامک هروی، نویسنده و خبرنگار در صفحۀ فیسبوکش نوشته است « وقتی میبینی کودنهایی میآیند و روی کودکان تو سرمایه گذاری میکنند و برای آنها زمینۀ بد آموزی و غلط آموزی را فراهم میکنند، آنوقت سکوت جرم و گناه است.»
اما محمدطیب، یکتن از کارمندان «انجمن داوطلبان شانتی» به سلاموطندار میگوید، این مجلهها زیر نظر یک کمیتۀ استادان و پس از تأییدی وزارت معارف چاپ و نشر میشوند.
خواستیم دیدگاه وزارت معارف را نیز در این باره داشته باشیم، اما با تماسهای پیهم موفق نشدیم.