طالبان در صحبت با یکی از رسانههای خارجی گفته اند که میخواهند در نشست چهار جانبۀ صلح با مقامهای افغانستان رودررو گفتوگو کنند. شماری از آگاهان در این باره میگویند که طالبان به این وسیله خواهان به حاشیهراندن پاکستان اند.
نشست چهار جانبۀ صلح قرار است دو روز بعد (دوشنبه، 21 جدی/دی) با حضور نمایندهگانی از کشورهای افغانستان، پاکستان، چین و آمریکا برگزار شود.
لطیف نظری، آگاه امور سیاسی میگوید که پاکستان میخواهد داعش را جایگزین طالبان در منطقه کند و همین موضوع علت عمدۀ خواست طالبان مبنی بر گفتوگوی رودررو با مقامهای افغانستان است.
آقای نظری میافزاید که دولت افغانستان باید با راهبردی همهجانبه در گفتوگوهای صلح اشتراک کند، تا از یک جهت امنیت در کشور تأمین شود و از جهتی دیگر مذاکرات صلح نتیجهبخش باشد. او میگوید که در صورت نبود یک راهبرد، افغانستان در گفتوگوهای صلح به جای سود، ضرر خواهد کرد.
کابلخان تدبیر، یکی دیگر از آگاهان سیاسی دوام جنگ در کشور را «فاجعهبار» عنوان میکند و میگوید که حکومت باید راهحلی مشخص برای پیشبرد گفتوگوهای صلح داشته باشد و یگانه راه رسیدن به صلح پایهدار گفتوگوی رودررو با طالبان است.
اما وحید مژده، آگاه سیاسی اشتراک کشورهای پاکستان، چین و ایالات متحدۀ آمریکا در این گفتوگوها را شکبرانگیز میخواند و میگوید که نشست چهارجانبۀ صلح دسیسۀ مشترک آمریکا و پاکستان است.
حدود ده روز پیش رییس جمهور غنی نیز از برگزاری این گفتوگوها در سطح معینان وزارتهای داخله خبر داده و گفته بود که نشست نخست این گفتوگوها در اسلامآباد برگزار خواهد شد و کابل میزبان نشست دوم آن خواهد بود.
آقای غنی این نشستها را فرصتی برای طالبان عنوان کرد و گفته بود که طالبان باید مسیری مشخص را انتخاب کنند؛ یا صلح یا جنگ. او افزود که راهی دیگر وجود ندارد و در صورت سرکشی، این گروه با مبارزۀ مشترک افغانستان، پاکستان، چین و آمریکا روبهرو خواهد شد.