حکومت در پیوند به چهگونهگی حملۀ بر شفاخانۀ سردارمحمد داوودخان، بزرگترین شفاخانۀ نظامی در افغانستان یک هیأت حقیقتیاب را گماشته است. هلالالدین هلال، معاون وزیر دفاع در بخش ارتباطات راهبردی رهبری این هیأت را به عهده دارد. قرار است هیأت حقیقتیاب یافتههایش را از چهگونهگی این رویداد با حکومت و مردم شریک کند.
اما آگاهان نظامی با درک ملاحظههایی که در داخل ساختارهای امنیتی و استخباراتی کشور وجود دارد، نسبت به نشر حقیقت این رویداد باشد بیباور اند .
جاوید کوهستانی، آگاه مسایل نظامی در گفتوگو با سلاموطندار میگوید، در داخل ساختار نظام سیاسی کشور شکافهای ژرفی وجود دارد که دشمن و شبکههای هراسافگنی با بهرهگیری از این فرصت توانستهاند به گونۀ بیپیشینه و ریشهدار در درون نهادهای امنیتی رخنه کنند. آقای کوهستانی میگوید، در حملۀ هراسافگنانه بر شفاخانۀ سردار محمدداوودخان، سقوط کندز، حمله بر ریاست امنیت رجال برجسته، حمله بر کاروان دانشآموختهگان آکادمی پولیس وردک، سقوط ولسوالی دهنهغوری بغلان، نقش ساختارهای داخلی وابسته به دشمن برجسته و آشکارا است که این حلقهها همواره با دشمن همکاری کرده و تسهیلات لازم را برایشان آماده میکنند.
این آگاه نظامی میگوید، دولت برای این که ناتوانیهایش را از دید رسانهها و شهروندان کشور پنهان کند، بیشتر کمیسیونهای حقیقتیاب را تشکیل میدهد که بر مبنای یافتههای هیأت حقیقتیاب پنهانکاری کرده و کمازکم ناتوانیها و کمکاریهایش را توجیه کند.
به گفتۀ آقای کوهستانی، تاکنون دیده نشده که کمیسیونهای حقیقتیاب به نتیجهیی عملی دست یافته باشند که بر بنیاد آن کسی مجازات شود، اصلاحات به میان بیاید و یا جلو انجام حملههای انتحاری و نفوذی دشمن گرفته شود.
زلمی وردک، دیگر آگاه نظامی میگوید، باید در ترکیب هیأت کمیسیونهای حقیقتیاب، جنرالان و افسران ورزیده که در چهارچوب احتیاط نیروهای مسلحاند، گماشته شوند تا با بیطرفی حقیقتها را با مردم شریک سازند.
اما مسؤلان وزارت دفاع ملی میگویند، نتایج بررسی کمیسیونهای که برای حقیقتیابی رویدادهای هراسافگنانه تشکیل میشوند پس از پایان کار کمیسیون به گونۀ درست آن با مردم شریک ساخته میشود.
دولت وزیری، سخنگوی این وزارت میگوید، ریشۀ جنگ افغانستان در کشورهای همسایه است. آقای وزیری، در بارۀ هیأت حقیقتیاب رویداد شفاخانۀ سردار محمدداوودخان میگوید، هیأت حقیقتیاب رویداد این شفاخانه پس از پایان بررسیها نتایج را با مردم شریک خواهد کرد.
رییس جمهور غنی در بیش از دو سال گذشته بیش از 60 کمیسیون حقیقتیاب را برای بررسی رویدادهای هراسافگنانه در بخشهایی از کشور گماشته است، اما تاکنون هیچ یک از این کمیسیونها نتوانستهاند به نتایجی دست یابند که با پیشنهادهایشان وضعیت نابسامان امنیتی بهبود یابد.
این آگاهان، دولت را به دادن امکانات مالی و وعدههای چرب به اعضای کمیسیونهای حقیقتیاب متهم کرده میگویند که این سبب میشود تا هیأت حقیقتیاب یافتههایشان را وارونه و یا به سود حکومت بیان کنند.