جیمز متیس، وزیر دفاع امریکا روز سهشنبه گفت، باور دارد که پیروزی در افغانستان ممکن است؛ شرط این نیست که پیروزی حتمن باید در جنگ باشد، بلکه این پیروزی میتواند در زمینهسازی صلح طالبان با دولت افغانستان اتفاق بیفتد.
متیس قبل از اینکه راهی کابل شود خیلی کوتاه صحبت کرد، اما خبرنگارانی که با او به افغانستان میآمدند اجازهی نشر این خبر را تا زمانی که همراهان او از میدان هوایی کابل به دفتر مرکزی ائتلاف نظامی رهبری ایالات متحده برسند، نداشتند.
متیس گفت با رییس جمهور اشرف غنی و فرماندهان ارشد امریکا دیدار خواهد کرد.
او افزود: ما به پیروزی افغانستان امیدواریم، منتها این پیروزی یک پیروزی نظامی نه، بلکه مصالحهی سیاسی با طالبان خواهد بود. طالبان در سالهای اخیر به یک بنبست رسیدهاند و بنابراین علاقمند به مصالحه با دولت افغانستان میباشند.
ماریس، جنرال بازنشستهی دریایی امریکا که در سالهای اول جنگ امریکا (2001) نیروهای امریکایی در جنوب را فرماندهی میکرد، میگوید کشاندن طالبان به مصالحه بهشکل گروهی شاید رؤیایی غیر قابل تحقق باشد. از اینرو، او بر مصالحهی تدریجی با این گروه تأکید میکند.
به نظر ماریس، آنعده از افراد طالبان که از این جنگ 16 ساله خسته شدهاند باید از جمع جدا شوند.
با این حال، ما میدانیم که طالبان به صلح تمایل دارند.
ماریس پیروزی افغانستان را در مصالحه بین دولت افغانستان و طالبان و تقویت نیروهای نظامی که قادر به تأمین امنیت کشور خود باشند، میداند. بر این مبنا، افغانستان پناهگاه بینالمللی حملات نخواهد بود، چنانچه زمانی القاعده از این کشور برای طرحریزی حملهی 11 سپتمبر استفاده کرده بود.
مقامهای اطلاعاتی ایالات متحده پیشبینی میکنند که جنگ همچنان باقی خواهد ماند، زیرا بهطور معمول در فصل بهار جنگهای قدرتمندی آغاز میشود.
این دومین ملاقات متیس با مقامهای دولت افغانستان از زمانی است که دونالد ترمپ در اگست سال گذشته اعلام کرد علیرغم میلش به خروج عسکرهای امریکایی از افغانستان، دولتش در این جنگ 17 ساله رویکرد تهاجمی بیشتری را در پیش خواهد گرفت.
امریکا برای تقویت نیروهای جنگی افغان، در هفتههای اخیر یک گروه نظامی نزدیک به 800 نفر را به این کشور فرستاد، گروهی که گروههای حمایوی دیگری برای مشورهدهی نظامیان افغان آن را همراهی میکردند. افزون بر این، امریکا چند هواپیمای ای 10 و هواپیماهای دیگری از سوریه و عراق به افغانستان انتقال داد. این اقدامات سبب افزایش کمازکم 3500 سرباز امریکایی در افغانستان شد.
متیس گفته است هدف امریکا توانمند ساختن نیروهای افغان برای ضعیف ساختن طالبان است، تا آنها بتوانند امنیت خود را تأمین کنند. به بیان دیگر، هدف این است که شورشیان را قانع بسازیم که آنها در جنگ برنده شده نمیتوانند. این امر آنها را به صلح با دولت افغانستان میکشاند.
اما سازمانهای اطلاعاتی ایالات متحده دید چندان مثبتی نسبت به جنگ 2018 ندارند.
در اواخر ماه فبروری، بازرس ویژهی پنتاگون در افغانستان گزارش داده بود که دولت افغانستان از سال 2015 کمترین بخش از خاک این کشور را در کنترل دارد، در حالیکه بیشترین قلمرو این کشور در دست طالبان است.
نویسنده: رابرت برنز
مترجم: شبنم خلیلیار