سقوط کندز به دست طالبان و حضور افراد وابسته به این گروه در اطراف کندز و در حاشیۀ شاهراههای عمومی، بازرگانان را زمینگیر کرده است. شهابالدین باور رییس گمرک شیرخان بندر میگوید که درآمد این بندر در دو ماه اخیر کاهش بیسابقهیی داشته و به ۱۶۰ میلیون افغانی رسیده است.
شیرخان بندر از بندرهای مهم تجاری کشور به شمار میرود و افغانستان را به کشورهای آسیایی میانه پیوند میزند. طالبان در هنگام تسلط بر ولایت کندز، این منطقه را نیز برای مدت کوتاهی در کنترل خود داشتند. گفته میشود که زیان وارده از جنگ کندز بر روی عواید شیرخان بندر، به بیش از 100 میلیون افغانی میرسد.
آقای باور میگوید که پس از سقوط کندز درآمد این بندر به گونۀ پیشبینیناشدهیی کاهش یافته است و احتمالاً پس از مدتی درآمدش صفر خواهد شد. بسیاری از بازرگانان در هنگام جنگ داراییهایشان را از این بندر خارج ساختند و در حال حاضر هشتاد درصد اموال ترانزیتی از سایر راهها و بنادر افغانستان وارد یا صادر میشوند.
به گفتۀ آقای باور، اگر برای تأمین امنیت بازرگانان و شاهراههای عمومی توجهی جدی نشود، به زودی نظام گمرکی در این بندر ازبین خواهد رفت.
پیش از سقوط کندز به دست طالبان، روزانه ۱۰۰ محمولۀ تجاری از این بندر صادر و در عوض ۱۰ محمولۀ دیگر وارد کشور میشد. اما اکنون شمار محمولههای صادراتی به 10 محموله رسیده و محمولههای وارداتی نیز به 1 یا 2 محموله کاهش یافته است.
فهیم رحیمی یکی از بازرگانان کشور میگوید که نبود امنیت بازرگانان را نگران ساخته است. وی دربارۀ اهمیت تجاری شیرخان بندر میگوید که این بندر سود فراوانی دارد و بازرگانان حاضر نیستند به راحتی از آن بگذرند.
این درحالی است که قسیم جنگلباغ، فرمانده امنیۀ کندز از بازرگانان و شهروندان کندز میخواهد که با خیال راحت به کار و فعالیتشان در این بندر ادامه دهند. آقای جنگلباغ میگوید که دولت به زودی طالبان را از سراسر ولایت کندز خارج خواهد کرد.
هنوز هم افراد وابسته به گروه طالبان، در اکثر ولسوالیهای کندز حضور دارند و حتا شماری از آنان در حومۀ شهر کندز نیز دیده شده اند. طالبان کندز در هنگام سفر رییس جمهور غنی به این ولایت، به نیم کیلومتری محل سخنرانی رییس جمهور موشک پرتاب کردند.