از دی‌روز به این‌سو شماری از کاربران شبکه‌های اجتماعی در اعتراض به باج‌دهی امریکا و دولت افغانستان به گروه طالبان در روند گفت‌وگوهای صلح، کارزاری زیر نام «به طالبان باج ندهید» را راه انداخته‌اند.

این کارزار پس از آن به راه انداخته شد که گمان می‌رود مذاکرات صلح میان امریکا و طالبان رو به پایان است و با آزادسازی زندانیان طالبان از سوی دولت افغانستان، گفت‌وگوهای بین‌الافغانی آغاز شود.

به باور شهروندان افغانستان، زندانیان طالبان که از بند رها می‌شوند، نه تنها که اصلاح نمی‌شوند، بل‌که بیش‌تر از گذشته مصمم‌تر برای کشتن مردم بی‌گناه گام بر می‌دارند.

عزیز حکیمی، یکی از کاربران شبکۀ اجتماعی تویتر و خبرنگار با نشر تصویری از انفجاری در زیارت ابوالفضل نوشته است: «این عکس یادتان هست؟ صحنه‌سازی یک تئاتر نیست. برشی از زنده‌گی واقعی است که هر لحظه ممکن است اتفاق افتد. تسلیم‌شدن به خشونت و دهشت راه حل نیست، باج‌دادن به افراط‌گری و تروریسم راه حل نیست. صلحی که هزینۀ آن سلب حقوق شهروندی ما باشد، پایدار نیست.»

تصویری که عزیز حکیمی نشر کرده، از انفجاری‌ست که در سال 2012 در روز عاشورا در زیارت ابوالفضل رخ داد. در آن تصویر دختر خردسالی میان ده‌ها جسد ایستاده و فریاد می‌‎زند. در آن انفجار بیش از 200 نفر جان باختند و ده‌ها نفر دیگر زخمی شدند. در آن زمان گروه طالبان مسئولیت آن حمله مرگ‌بار را به دوش گرفته بود.

حسین بیوک، یکی از خبرنگاران با نشر تصویری از صمد، مسئول دفتر ساحوی حقوق بشر در غور که سال گذشته به دست طالبان کشته شد، نوشته است: «اگر صمد زنده می‌بود، توییت می‌زد که به طالبان باج ندهید. افراد گروه طالبان سال پار صمد امیری را پس از چند روز شکنجه در شاهرا مرگ (جلریز) به گلوله بستند.»

فرشته رفعت، یکی دیگر از کاربران شبکه فیسبوک نوشته است: «من دیدم که چگونه قومندان طالبان پدر پیری را در ملا عام به درخت بست و مدفوع در دهانش گذاشت تا مجبور شود دختر تحصیل کرده‌اش را به نکاح او در آورد. آن دختر چنان شکنجه شد که عقلش را از دست داد و همه گفتند نفس‌گل دیوانه شده. به طالبان باج ندهید که نفس گل‌ها را زنده زنده کشتند.»

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در گزارش تازه‌اش نوشته است که یک هزار و 213 غیرنظامی در شش ماه گذشته کشته شده و یک هزار و 744 نفر دیگر زخمی شده‌اند. براساس این آمار، به‌طور اوسط روزانه 16 غیرنظامی از سوی طالبان در کشور کشته می‌شوند.

ذکیه شفایی، یکی از کاربران توییتر در رشته توییتی نگاشته است: «طالبان رویای بازی شاد و بی‌دغدغه کودکان را گرفته‌اند، طالبان برای زنان انزوا و انقیاد می‌خواهند و مردان را آزادتر از فضای ایدیولوژی دگماتیستی خود نمی‌خواهند، رویای صلح با چنین تفکری آیا ذلت نیست؟»

چند روزی پیش جو بایدن، یکی از نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا برای انتخابات سال 2021 گفت که آمریکا تحت رهبری او هیچ مسئولیتی در قبال بازگشت احتمالی طالبان و اعمال قوانین قرون وسطایی به زنان در افغانستان ندارد.

به باور شهروندان افغانستان و با توجه به گفته‌های جو بایدن و رئیس جمهور ترامپ، افغانستان دیگر برای ایالات متحده امریکا مسأله نیست. آزادسازی صدها زندانی طالبان و امتیازدادن به آنان در حقیقت باج‌دادن به طالبان از حقوق شهروندی، آزادی بیان و دیگر ازرش‌ها و دست‌آوردهای مردم افغانستان است.

محمد یکی از باشنده‌گان کابل می‌گوید که ده سال می‌شود به‌خاطر ناامنی به زادگاهش نرفته است. به گفتۀ محمد، یکی از بسته‌گان او چهار سال پیش از سوی طالبان در دشت قره‌باغ ولایت غزنی گروگان گرفته شد و تاکنون از سرنوشتش خبر ندارند.

محمد حنیف اتمر، سرپرست وزارت خارجه در پیوند به رهایی پنج هزار زندانی طالبان روز گذشته گفت که از میان 5 هزار زندانی طالبان، چهار هزار و 400 تن آنان آزاد شده‌اند و 600 زندانی دیگر این گروه مشکلات جدی دارند و هیچ قانونی اجازۀ رهایی آنان را نمی‌دهد. او از طالبان خواسته تا فهرست تازه‌یی از زندانیان‌شان را به جای این 600 زندانی به دولت افغانستان بفرستند.

بربنیاد توافق‌نامۀ صلح میان امریکا و طالبان، باید 5 هزار زندانی طالبان از زندا‌ن‌های حکومت افغانستان آزاد شوند و طالبان نیز هزار زندانی نیروهای امنیتی را آزاد کنند. طالبان تاکنون بیش از 800 زندانی نیروهای امنیتی را آزاد کرده‌اند.

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام