بناهای یادبود؛ یادگاری‌نویسی تبدیل به فرهنگ شده است

آیا تا حال به دقت به دیوارهای مکان‌های عمومی نظر انداخته‌اید؟ خط‌های کجومعوج یادگاری‌ها، پیام‌ها و دلنوشته‌هایی که بر زبان آوردن‌شان جسارت می‌خواهد. دیدن پیام‌های عاشقانه، فحش‌های زشت و رکیک و شماره‌های تماس بر دیوارهای تشناب، دیوارهای کوچه پس‌کوچه‌ها و گاهی بر پشت صندلی موترهای شهری به امری معمول تبدیل شده و کمتر واکنش برانگیز است.

این فرهنگ آن قدر کش‌وتاب خورده که به دیوارهای مکان‌های مذهبی و باستانی و آرامگاه‌های شخصیت‌های سیاسی و فرهنگی نیز کشیده شده است. وقتی در داخل دانشگاه کابل وارد صحن آرامگاه سیدجمال‌الدین افغانی می‌شویم، دلنوشته‌ها و یادگارهای زیادی می‌بینیم؛ بدون شک بیشتر این نوشته‌ها کار دانشجویان این محیط آکادمیک است.

شماری از دانشجویان دانشگاه کابل فرهنگ یادگاری‌نویسی بر روی در و دیوار بناهای یادبود را عملی زشت و ناپسند می‌دانند. به باور آن‌ها، خط‌خطی کردن مکان‌های تاریخی در واقع خط‌زدن بر روی ارزش‌های فرهنگی و باورهای تاریخی مردم است.

خاطره و ساجد دو تن از دانشجویان دانشگاه کابل، می‌گویند که یادگاری‌های نوشته‌شده بر دیوارهای آرامگاه سیدجمال، این بنای یادبود را کثیف و بدشکل ساخته و تصویر بدی از فرهنگ دانشجویی به بازدیدکنندگان ارایه کرده است.

اما دانشجوی دیگری به نام ساره، نوشتن بر روی دیوارهای شهری را به دو بخش خوب و بد تقسیم می‌کند. او بر این باور است که پیام‌های نهادهای دولتی و نهادهای مدنی جنبۀ آموزشی و آگاهی‌رسانی دارد؛ اما نوشته‌های بی معنا و بیهودۀ افراد نمای دیوارها را نازیبا می‌سازد.

به باور دانشجویان دانشگاه کابل، نوشتن حرف‌های بی‌معنا و گاهی زشت بر دیوارها و بناهای یادبود و آرامگاه‌ها، بیشتر از عقده‌های فردی ناشی می‌شود و شخصی که موفق نشده با رفتارهای بهنجار و منطقی به خواسته‌هایش دست یابد، به انواع مختلف نابهنجاری‌ها از جمله یادگاری‌نویسی روی می‌آورد.

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام