برخی از مراجعه کنندهگان که برای گرفتن جواز رانندهگی، گذرنامه و رسیدهگی به امور بازرگانیشان به ریاست عمومی ترافیک، ریاست پاسپورت و گمرک کابل آمدهاند میگویند، وجود کمیشنکاران در این نهادها، زمینهساز فساد، رشوهستانی و سبب کندی روند کار شده است.
فردوس، یکی از مراجعهکنندهگان ریاست ترافیک کابل میگوید، بیشتر کارمندان این ادارهها با کمیشنکاران رابطه دارند و بدون پرداخت پول هنگفت، به کار مردم رسیدهگی نمیشود.
جاوید نیز برای رسیدهگی به مشکلات بازرگانیاش به گمرک کابل آمده، او میگوید، از دروازه وردی تا ادارۀ که کار آنان تمام میشود از مردم پول درخواست میشود. جاوید میگوید، کمیشنکاران به خاطر ارتباطاتشان چندین برابر پول میگرند.
اما کمیشنکاران در ریاست عمومی ترافیک میگویند، بیشتر مسؤولان در این ریاست از آنان پول میگیرند و کمیشنکاران مجبور اند تا از مراجعهکنندهگان پول بیشتری درخواست کنند.
بازار کمیشنکاران در ریاست پاسپورت هم گرمتر به نظر میرسد، یکی از کمیشنکاران میگوید که در بدل 350 دالر تمامی کار گذرنامههای را در یک روز انجام میدهند.
ادارۀ عالی مبارزه با فساد اداری نیز وجود کمیشنکاران در ادارههای دولتی را نگران کننده میداند.
سیدحسین فخری، رییس ادارۀ عالی مبارزه با فساد اداری در گفتوگویی به سلاموطندار میگوید، وجود کمیشنکاران در شماری از نهادهای دولتی زمینۀ فساد و رشوه را بیشتر فراهم میکند.
عبدالودود خیرخواه، معاون مسلکی ریاست عمومی ترافیک کابل نیز میپذیرد که وجود کمیشنکاران در این ریاست زمینهساز فساد شده است. او از مردم میخواهد که برای رسیدهگی به کارهایشان دست به دامن کمیشنکاران نشوند.
اما ننگیالی مهمند، عضو اتحادیۀ کمیشنکاران گمرک کابل میگوید، این اتحادیه از سوی وزارت مالیه ایجاد شده و کمیشنکاران سهولتهای زیادی را برای شهروندان کشور فراهم کردهاند. او میگوید، اتحادیۀ کمیشنکاران سیستم برقی را به خاطر سهولت بازرگانان ایجاد کردهاند و همواره به خاطر سهولت بازرگانان کار میکنند.
شکایت از وجود کمیشنکاران و گسترش فساد در ادارههای دولتی پیش از این نیز بارها مطرح شده است، اما به نظر نمیرسد که حکومت تاکنون به گونۀ جدی به خاطر حل این مشکلات برنامهیی را روی دست داشته باشد.