باراک اوباما، رییس جمهور ایالات متحدۀ آمریکا اخیراً در گفتوگویی با مجلۀ سیاسی «آتلانتیک» از فرانسه و بریتانیا به دلیل آشوبهای جاری در لیبیا انتقاد کرده است.
آقای اوباما که در این گفتوگو شرایط جنگ، حملههای هوایی و بمبارانهای کشورهای فرانسه و بریتانیا در لیبیا را بازبینی کرده، نیکلاس سارکوزی، رییس جمهور پیشین فرانسه و دیوید کامرون، نخستوزیر بریتانیا را به باد انتقاد گرفته است؛ زیرا به گفتۀ او، سارکوزی تنها به این فکر بوده تا سرنگونی نظام دیکتاتوری معمر قذافی را به نام فرانسه ثبت کند و کامروز نیز سرگرم موضوعات کماهمیتی بوده که او را از توجه به وضعیت شهرهای جنگزده بازمیداشت.
گرچند این حملهها و مداخلۀ نظامی سال 2011، لیبیا را از خودکامهگی 41 سالۀ معمر قذافی نجات داد، اما «خلای قدرت» در این کشورِ هممرز با اروپا سبب افزایش درگیری میان گروههای نظامی مختلف و نفوذ آهستۀ داعش در بخشهایی از این کشور شده است.
برخلاف شهروندان لیبیا که جنگهای قومی را دلیل اصلی پارچه پارچه شدن کشورشان میدانند، اوباما بر این باور است که حملههای بینظم فرانسه و بریتانیا بیش از همه در این باره قابل نکوهش هستند.
اوباما با عصبانیت گفته است که کشورهای اروپایی و عربی حوزۀ خلیج عادت کرده اند که آمریکا در هر تصمیم مهم بینالمللی نقش رهبری را داشته باشد. آنها از آمریکا میخواستند که رهبری جنگ را به دوش داشته باشد، اما هیچ سهم فعالی در جنگ نداشته باشد. بر همین مبنا بود که آمریکا تصمیم گرفت رهبری مداخلۀ نظامی لیبیا را به کشورهای اروپایی و عربی حوزۀ خلیج واگذار کند.
آتلانتیک مینویسد که آمریکا از بریتانیا خواسته است تا سهم عادلانۀ خود را در امنیت جهانی نشان دهد و اگر میخواهد در یک رابطۀ دیپلماتیک «ویژه» با آمریکا باشد، حداقل باید 2 درصد از تولیدات خالص ملیاش را صرف مسایل دفاعی کند.
کاخ سفید پس از جنجالی شدن سخنان آقای اوباما در این مجله، بیانیهیی صادر کرده که در آن از نقش سازنده و مثبت بریتانیا و روابط نیک این دو کشور یادآوری شده است.
مجلۀ سیاسی آتلانتیک پیش از این، در جریان هفت سال ریاست جمهوری آقای اوباما، نیز مصاحبههای پرسروصدایی با او داشته است. بیشتر این گفتوگوها دربارۀ سیاست خارجی رییس جمهور اوباما بوده اند.