محمديونس ايماق، مدير منابع طبيعی و جنگلداری رياست کشاورزی بغلان به سلاموطندار میگوید که حاصلات پستۀ سال روان، نظر به سال گذشته افزايش يافته است.
سال گذشته عواید جمعآوری هزار تُن پستۀ ولایت بغلان به هفتاد میلیون افغانی رسیده بود. البته حاصلات جمعآوری شده، مجموع حاصلات كميتههای جنگلداری و باغداران و کشاورزان ولایت بغلان را شامل میشود.
آقای ایماق میگوید که بررسی متخصصان جنگلداری رياست کشاورزی بغلان نشان میدهد که حاصلات پستۀ امسال به هزاروپانصد تُن خواهد رسید. عواید به دست آمده از این مقدار، نزدیک به صد ميليون افغانی خواهد بود.
به باور آقای ایماق، شرایط مساعد اقلیمی، بارندهگیهای زمستانی و بهاری، ایجاد کمیتههای جنگلداری و محافظت از جنگلها، جلوگیری از قطع جنگلها و آگاهیدهی به مردم در مورد اهمیت جنگلهای پسته، دلایل افزایش محصولات پستۀ بغلان میباشند.
به گفتۀ مسؤولان ریاست کشاورزی بغلان، جمعآوری پسته در اواخر ماه جوزا آغاز و تا پایان ماه سرطان ادامه مییابد.
در همین حال شماری از باغداران پسته در بغلان، از میزان حاصلات به دست آمدۀ امسال خرسندند و از حكومت میخواهند تا برای صادرات محصولاتشان به خارج کشور، زمینههای مناسب را فراهم سازد. آنان میگویند، در حال حاضر به دلیل نبود بازار مناسب، محصولات آنان به قيمت پایین به فروش میرسد .
جمعی از بازرگانان پسته در بغلان میگویند، هفت کیلو مغز پستۀ داخلی را به شش تا هشت هزار افغانی میخرند .به گفتۀ آنان، پستۀ داخلی در مقایسه با پستۀ ايرانی که هفت کیلوی آن هشتهزاروپانصد افغانی خریدوفروش میشود، به مراتب باکیفیتتر است.
مسؤولان ریاست کشاورزی بغلان میگویند که در حال حاضر پستۀ این ولایت به کشورهای پاكستان، عربستان، هند و آمريكا صادر میگردد.
بغلان از جمله ولایتهای مهم زراعتی در شمالشرق کشور به شمار میرود که 38 هزار و 300 هکتار جنگل طبيعی دارد و 20 هزار هكتار از این جنگلها را جنگلهای پسته تشکیل میدهند. ولسوالیهای بغلان مركزی، نهرين، تاله و برفك، دهنهغوری، پلخمری، دوشی و بركه از ولسوالیهایی اند که با داشتن جنگلهای پسته، نقش مهمی در کمیت، کیفیت و ارایۀ این محصول به بازارهای جهانی دارند.