شماری از اعضای مجلس نمایندهگان امروز (دوشنبه) در نشستی فوقالعاده نسبت به روند صلح حکومت با طالبان ابراز نگرانی کردند و آن را ناکام خواندند.
قیوم سجادی، عضو مجلس با انتقاد از مذاکرات صلح گفت که حکومت باید راهکاری مشخص در مذاکرات صلح با کشورهای منطقه روی دست گیرد.
او میگوید که محدودساختن کسانی که برای دفاع از کشور در سنگرها خون میدهند، راهحل درست نیست و حکومت وحدت ملی باید برنامههایش را با کشورهای منطقه بازنگری کند.
محمد عبده، عضو دیگر مجلس نمایندهگان میگوید که افغانستان بدون سنجش سود و زیان، پیمانهای امنیتی و دفاعی را با کشورهای دیگر به امضا رسانده، اما این پیمانها هیچ مشکل افغانستان را حل کرده نتوانسته اند.
آقای عبده گفت که تا کنون طالبان از آدرسی مشخص با حکومت افغانستان وارد مذاکره نشده اند و از زمانی که آوازۀ گفتوگوهای صلح سر زبانها افتاده، ناامنیها نیز افزایش یافته اند.
آقای عبده افزود، نشستهایی که اخیراً با جانب طالبان در کشورهای مختلف برگزار شد، نتیجهیی نداشته و حکومت نباید بیش از این به مخالفان مسلح مشروعیت دهد. او خواهان لغو شورای عالی صلح افغانستان شد.
اما احمدشکیب مستغنی، سخنگوی وزارت خارجه امروز در نشستی گفت، در مذاکراتی که با جانب طالبان در ناروی انجام گرفته، روی روند صلح نیز گفتوگو شده است.
او میگوید که به نمایندهگی از افغانستان محمد محقق، معاون دوم ریاست اجرایی و حکمت خلیل کرزی، معین سیاسی وزارت خارجه حضور داشتند که به گونۀ غیررسمی صحبتهایی نیز دربارۀ صلح مطرح شده است.
در همین حال انجنیر محمدخان، معاون اول ریاست اجرایی امروز در نشستی در کابل گفت که افغانستان در خط مقدم مبارزه با دهشتافگنان قرار دارد و در صورت عدم حمایت افغانستان، این پدیده از مرزهای افغانستان فراتر خواهد رفت.
پیش از این نیز نشستهای غیررسمی صلح در دبی، ناروی، قطر، چین و برخی کشورهای دیگر راهاندازی شده بود.
هر چند برخی اعضای شورای ملی و شورای عالی صلح، برگزاری نشستهای غیررسمی صلح را مفید نمیدانند؛ اما شماری از آنان به این باورند که چنین نشستهایی میتوانند زمینه را برای گفتوگوهای رسمی فراهم سازند.
واکنشها به حملۀ دیروز
شماری از اعضای مجلس نمایندهگان در واکنش به حملۀ دیروز طالبان بر ساختمان شورای ملی میگویند که شماری از مسؤولان امنیتی در این حمله دست دارند. این نمایندهگان در نشست امروز مجلس واکنش تندی به حملۀ دیروز بر ساختمان مجلس نشان دادند.
جنگجویان طالب دیروز صبح هنگامی که نمایندهگان منتظر سرور دانش معاون دوم رییس جمهور و معصوم استانکزی نامزد وزارت دفاع در مجلس بودند، بر ساختمان مجلس حمله کردند.
بر بنیاد گزارشها، در نخست یک حملهکنندۀ انتحاری موتر مملو از مواد انفجاریاش را در پیشروی ساختمان مجلس منفجر کرد و سپس مهاجمان دیگر شروع به تیراندازی کردند.
گفته میشود در این حمله یک زن و یک کودک کشته و 31 تن دیگر، به شمول زنان و کودکان، زخمی شده اند.
شماری از نمایندهگان میگویند که حملۀ دیروز طالبان و تاکتیکهایی که از آن کار گرفته، نشان میدهد که بدون همکاری از داخل، آنها قادر به این کار نبودند.
آنها میگویند که راهی را که طالبان برای داخل شدن به مجلس استفاده کرده اند، تا کنون برای نمایندهگان مجلس نیز نامعلوم بود. همچنان آنها میگویند که حمله بر ذخیرهگاه سلاح نیز نشان میدهد که این حمله با مهارت برنامهریزی شده بود.
در همین حال، شمار دیگری از اعضای مجلس مسؤولان امنیتی را در ارتباط به حملۀ دیروز و ناامنیهای اخیر در کشور به بیپروایی و گماشتن افراد ناکارا در پستهای امنیتی متهم کردند.
آنها خواستار استیضاح وزیر داخله و رییس امنیت ملی کشور شدند؛ اما شمار دیگری از نمایندهگان با این درخواست آنها مخالف کردند و گفتند که در شرایط کنونی استیضاح وزیر داخله و رییس امنیت ملی چالشها را بیشتر میکند.