مقامهای وزارت اطلاعات و فرهنگ میگویند، تلاش دارند رسانههای اجتماعی را شامل قانون رسانههای همهگانی سازند.
سیده مژگان مصطفوی، معین نشراتی این وزارت امروز (یکشنبه) در مراسم تجلیل از روز رسانههای اجتماعی گفت که وزارت اطلاعات و فرهنگ، در پی ایجاد بخشی تازه در قانون رسانههای همهگانی برای رسانههای اجتماعی است.
بانو مصطفوی گفت که این اقدام به معنای محدودساختن آزادی بیان نیست و هدف آن استفادۀ شبکههای اجتماعی در چوکات قانون است. او میگوید که شبکههای اجتماعی تأثیری بسزا دارند و به اهرم فشاری بالای حکومت تبدیل شده اند.
معین نشراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ افزود که رسانههای اجتماعی رشد چشمگیری در کشور داشته اند و تبدیل به راهی آسان برای اطلاعرسانی گردیده اند.
دفتر حمایتکنندۀ رسانههای آزاد افغانستان (نی) در سال 2011، هفتۀ اول ماه اسد را هفتۀ رسانههای اجتماعی اعلام کرد.
مجیب خلوتگر، رییس اجرایی دفتر نی؛ برگزارکنندۀ برنامۀ امروز در وزارت اطلاعات و فرهنگ امروز از حکومت خواست تا هفتۀ اول ماه اسد را به نام هفتۀ رسانههای اجتماعی در تقویم رسمی جا دهد.
آقای خلوتگر گفت که تعداد استفادهکنندهگان شبکههای اجتماعی رو به افزایش است و این رسانهها نقشی مهم در اطلاعرسانی داشته اند.
این در حالیست که کیفیت ارایۀ خدمات انترنتی در افغانستان همواره مورد انتقاد بوده است.
مسؤولان دفتر نی میگویند که کیفیت ارایه خدمات انترنتی در افغانستان نسبت به کشورهای اروپایی، 50 برابر پایینتر و قیمت آن صددرصد بالاست.
اما خیرالله فیضی، رییس ادارۀ تنظیم خدمات مخابراتی (اُترا) در این نشست گفت که در تلاش ارایه خدمات انترنتی با کیفیت و ارزان هستند. او میگوید که در حال حاضر 6 شرکت مخابراتی در افغانستان خدمات انترنتی ارایه میکنند.
آقای فیضی افزود که در گذشته یک میگابایت انترنت، 4 هزار دالر از بیرون کشور خریداری میشد و در حال حاضر ارایه یک میگابایت از طریق خدمات انترنتی فایبرنوری به 64 دالر رسیده و آنان تلاش دارند تا قیمت هر میگابایت انترنت را در افغانستان به 30 دالر کاهش دهند.
با این که این اقدام وزارت اطلاعات و فرهنگ برخی نگرانیها را در مورد محدویت آزادی بیان ایجاد کرده است، اما موافقانی نیز دارد.
باعث حیات و حسین سیرت دو خبرنگار و استفادهکنندۀ شبکههای اجتماعی میگویند که این رسانهها، حریم خصوصی افراد را میشکنند و هتاکی و حرمتشکنی در آنها زیاد است.
آنان میگویند که برخی کاربران با ایجاد حسابهای جعلی، دیگران را آزار میدهند و حریم خصوصی افراد را از بین برده اند.
اما شبکههای اجتماعی گاهی، محلی برای اطلاعرسانی به موقع و دادخواهی نیز بوده اند.
وقتی تصاویر ویدیویی قتل فرخنده وارد شبکههای اجتماعی شد، پولیس توانست برخی از متهمان این رویداد را شناسایی کرده و به دادگاه معرفی کند.
اما در کنار این، گاهی رسانههای اجتماعی در خدمت عدهیی قرار گرفته که به دنبال اهدافی مخرب بوده اند.
با این همه دفتر نی، هفتۀ رسانههای اجتماعی امسال را «اختلاف نظریات در رسانههای اجتماعی به معنی دشمنی نیست» نام گذشته است.
بر بنیاد اطلاعات نهاد نی، هم اکنون حدود یک میلیون تن در افغانستان از فیسبوک، حدود دوصد هزار تن از توییتر و حدود یکصد هزار دیگر از وبلاگها و شبکههای اجتماعی دیگر استفاده میکنند.