از پیامدهای بد ویروس کرونا و قرنطینه که بگذریم، این ایام خوبیهای خودش را داشته که نباید نادیده گرفت و به رخ بدیهای این آفت نکشید. شاید خوبیهای دوران کرونا و قرنطینه از روی اجبار پذیرفتنی باشد یا به عبارت دیگر، گونۀ از «توفیق اجباری» است، اما به هر حال، اگر این اجبارها بخشی از زندهگی روزمره و عادت مردم شود، زندهگی پساکرونا به مراتب زیباتر از زندهگی ماقبل کرونا خواهد بود.
دیدنیترین اتفاقی که در جریان اپیدمی کرونا اتفاق افتاده، مراعات کردن نظافت است. حالا که خطر ابتلا به ویروس کرونا جان همه را تهدید میکند، آدمها بیشتر از همه به نظافتشان توجه دارند. برای پاک نگهداشتن خود و ماحول خود هزینه میکنند و وقت میگذارند، در حالی که این اتفاق قبل از کرونا به این جدیت نبود. در برخی موارد برای کسانی که بیش از حد به نظافت شخصی و محیط زندهگی خود میرسیدند، برچسب القابی مانند وسواسی و از این قبل حرفها میگفتند. اکنون حتی افراد نادار که نان روز و شبشان را به سختی پیدا میکنند، در تلاش اند تا از نصف درآمد خود را صرف پاک نگهداشتن خود و اطرف خود کنند.
در یکی از همین روزهای قرنطینه به یکی از شفاخانهها رفتم. در مسیر راه متوجه شدم که بیشتر از نود درصد دستکش و ماسک داشتند. داروخانهها و فروشگاههای مواد غذایی که اجازۀ فعالیت دارند، نسبت به گذشته بیشتر متوجه نظافت اند. پزشکان و پرستاران شفاخانۀ که رفتم، همه لباسهای محافظتی پوشیده بودند.
دومین تغییر مثبتی که در زمان کرونا در زندهگی مردم رخ داده، توجه به تغذیۀ سالم است. این روزها مردم بیشتر توجه میکنند میوه و سبزی مصرف کنند. البته فراهمکردن میوه برای افراد نادار چه در زمان کرونا و چه قبل از آن دشوار بود، اما سبزی ارزانترین خوراکی این روزها است که بیشترین مصرفکننده را دارد.
خوبی دیگر قرنطینه برای مردان خانواده این است که در کارهای روزمره با دیگر اعضای خانواده کمک میشوند. شاید بارها دختران و خانمهایی که در خانه اند «مفتخور» خطاب شدهاند و یا بارها از آنها پرسیده شده است که صبح تا شام در خانه چهکار میکنی؟
حالا که مردها در خانه اند و کارهای خانه را با چشم و سرشان میبینند، یا گاهی در کار خانه کمک میکنند، میفهمند که کار خانه نیز «کار» است و اگر یک روز خانه جمع و جارو نشود، به چه روزی میافتد.
چهارمین خوبی قرنطینه این است که مردم قدر کار کردن را فهمیدهاند. شاید پیش از این بارها آرزوی یک روز تعطیلی و خوابیدن با دل سیر را کرده باشد، اما موفق نشدهاید. بحران کرونا و وضع قرنطینه به شما این فرصت را داده تا هر چهقدر که میخواهید استراحت کنید و بخوابید. خوابیدن و بیبرنامهگی بیش از همه سبب شده تا اکثریت در آرزوی بازگشت به زندهگی عادی و کار کردن در بیرون باشند.
پنجمین خوبی قرنطینه از نظر من – این را میگویم چون ممکن است برای بعضیها این مورد ناخوشآیند باشد – کم شدن هرج و مرج و مهمانی و مهمانبازی است. بدون شک نمیتوانم به نمایندهگی از تمام زنان صحبت کنم، اما شخصاً هیچ علاقهیی برای پذیرش این همه مهمان را ندارم. به نظر من، در این موارد اکثریت زنان مظلوم واقع میشوند، چون رنج تهیۀ غذا و موارد لازم برای یک ضیافت ناخواسته را میکشند.
در آخر آرزو میکنم به زودی این آفت تمام شود و خوبیهای برخاسته از آن همچنان بماند.
مریم مهتر