ریاست جمهوری کشور در واکنش به نشر گزارشهایی مبنی بر خواستههای جدید دولت پاکستان در بدل کشاندن طالبان به پای میز مذاکره میگوید که افغانستان هیچگونه پیششرطی را در پیوند به گفتوگوهای صلح حکومت با طالبان نمیپذیرد.
پس از سفر دیروز (چهارشنبه، 12 حوت/اسفند) جنرال راحیل شریف، رییس ستاد ارتش پاکستان به کابل، گزارشهایی به نشر رسیدند که گویا این مقام پاکستانی برای مطرح کردن خواستهای جدید کشورش به افغانستان آمده بود.
بر بنیاد این گزارشها، آقای شریف در جریان این سفر به نمایندهگی از کشورش و گروه طالبان از دولتمردان کشور خواسته است تا در بدل حاضر شدن طالبان روی میز مذاکره، آبهای ولایت کنر را به پاکستان بدهند، خط دیورند را به رسمیت بشناسند و در افغانستان ادارۀ موقت تشکیل بدهند.
اما سید ظفر هاشمی، معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان به سلاموطندار میگوید: «دولت جمهوری اسلامی افغانستان هیچ پیششرطی را در گفتوگوهای صلح قبول نکرده است و تمامی گفتوگوهایی را که انجام میدهیم، زیر چتر قانون اساسی و خواست مردم افغانستان میباشند».
این موضوع با واکنش تندی از سوی شهروندان و شماری از سیاستمداران افغانستان برخورده است. شهروندان و بسیاری از سیاستمداران کشور همواره نسبت به صداقت پاکستان مبنی بر همکاری با روند صلح افغانستان به دیدۀ شک نگریسته اند.
سردارمحمد رحماناوغلی، آگاه سیاسی به سلاموطندار میگوید که طالبان و حکومت پاکستان به این زودی خواستههایشان را به دولت افغانستان پیشکش نمیکنند. به گفتۀ او، طالبان تاکنون دربارۀ گفتوگوهای صلح با حکومت افغانستان و اعضای گروه هماهنگی چهارجانبه به توافق نرسیده اند و این خود نشان میدهد که این گروه هنوز هیچگونه پیشنهادی را دربارۀ ایجاد حکومت مؤقت و تعدیل قانون اساسی مطرح نکرده است.
آقای رحماناوغلی همچنان میگوید که «متأسفانه» رهبران حکومت وحدت ملی دچار اختلافهای شدیدی هستند و دربارۀ مسایلی به چنین مهمی نمیتوانند به این زودی تصمیم بگیرند.
حفیظ منصور، نمایندۀ مجلس میگوید، گیریم که کابل خواستهای اسلامآباد را پذیرفته باشد؛ اما تضمینی وجود ندارد که پاکستان در بدل پذیرفته شدن این خواستها دست از مداخله و تروریستپروری در افغانستان بکشد.
اما کابلخان تدبیر، آگاه دیگر مسایل سیاسی میگوید که در سفر دیروز راحیل شریف به کابل، بیشتر روی مکان گفتوگوهای مستقیم حکومت افغانستان با طالبان بحث شده است.
در آخرین نشست گروه هماهنگی چهارجانبۀ گفتوگوهای صلح افغانستان در کابل توافق شد تا نمایندهگان افغانستان و طالبان در هفتۀ نخست ماه مارچ روی میز مذاکره بنشینند و انتظار میرود نشست گفتوگوهای مستقیم تا چند روز دیگر در پاکستان برگزار شود.