مقامها در افغانستان میگویند در یک ماه اخیر در مناطق مختلف این کشور، میان طالبان و نیروهای دولت اسلامی نبردهای خونینی رخ داده است. به گفتۀ منابع، این تنشها در ابتدا از اختلافات فکری و جنگی منشا گرفته است و بیشتر ریشۀ مذهبی دارند. اعضای گروه دولت اسلامی وهابی، و اعضای گروه طالبان حنفیمذهب اند.
همچنان طالبان، نبرد خود را علیه نیروهای خارجی اعلان کرده، اما اعضای گروه دولت اسلامی در آخرین ویدیویی که نشر نمودند، فعالیتهای خود را علیه افعال شرکی اعلام کرده اند. یک مقام امنیتی که نخواست نامش فاش شود، به سلاموطندار گفت که طالبان در چهارشنبۀ گذشته (8 دلو) در هلمند، یک فرمانده دولت اسلامی را با شماری از همدستانش در جریان یک عملیات، دستگیر کرده اند. این مقام امنیتی میگوید، فرمانده دستگیرشده، ملا عبدالرؤوف خادم نام دارد که قبلاً به عنوان فرمانده محلی طالبان فعالیت داشت.
بر بنیاد اطلاعات این منبع، چند ماه پیش میان ملا خادم و سران طالبان اختلافاتی به وجود آمد و به همین دلیل، او از وظیفهاش برکنار شد. پس از آن، ملا خادم در لباس جدید ظاهر شد و فعالیتهای خود را به عنوان عضو گروه دولت اسلامی در افغانستان آغاز کرد.
پیش از این، معاون والی هلمند محمدجان رسولیار گفته بود که در مناطق مختلف هلمند، گروههایی جدید به فعالیت آغاز کرده اند که با طالبان در تضاد بوده و حتا با هم نبردهایی داشته اند و اینک در تازهترین رویارویی میان طالبان مسلح و داعش در ولسوالی کجکی هلمند، ملا خادم توسط افراد طالبان با شماری از همدستانش دستگیر شده است.
چند ماه قبل نیز طرفداران گروه دولت اسلامی در یک کلیپ ویدیویی گفته بودند که آنها تمام ویژهگیهای یک رهبر اسلامی را در ابوبکر بغدادی رهبر کنونی داعش میبینند. شاهدالله شاهد، سخنگوی پیشین طالبان، حافظسعید اورکزی را به فرمان ابوبکر البغدادی به عنوان امیر خراسان معرفی کرد و افزود که وی پس از این، زیر پرچم داعش فعالیت خواهد کرد.
با اینحال، طالبان افغانی و پاکستانی میگویند که افراد داعش در افغانستان همان اعضای راندهشدۀ طالبان هستند که از سران طالبان سرکشی کرده و به داعش پیوسته اند. آگاهان امنیتی نیز به این باور اند که افزایش نفوذ داعش در افغانستان، تهدیدی برای پاکستان به شمار میرود. به گفتۀ آنان اعضای داعش بیشتر طالبان ناراضی پاکستان هستند که در وزیرستان شمالی، در ماه جون سال گذشته، در عملیات "ضرب غضب" دستگیر شدند.
جاوید کوهستانی آگاه امور نظامی میگوید بیشتر کسانی که از طالبان، به گروه دولت اسلامی میپیوندند، ناراضیان و راندهشدهگان طالبان اند. علاوه براین، اکمالات و پرداخت دستمزد هنگفت نیز سبب گردیده تا سربازان طالبان به داعش بپیوندند. جاوید کوهستانی میافزاید، تمویلگران کشورهای خلیج از این به بعد، به جای طالبان گروه دولت اسلامی را ترجیح خواهند داد و بیشتر کمکهایشان را متوجه داعش خواهند کرد.
از سوی دیگر، طالبان با پیامهای کوتاهی به جنگجویان خود فرمان داده اند تا در مناطقی که زیر نفوذ آنهاست، با جنگجویان داعش مبارزه کرده و مانع نفوذشان در افغانستان گردند.
با اینهمه، به نظر میرسد که ظهور داعش در افغانستان، چالشهای زیادی را به میان خواهد آورد. چندانکه جنگ در کشور، تا مدتهای مدیدی افزایش بیابد. قاضی محمدحسن حقیار اگاه امور سیاسی میگوید: «اگر در افغانستان نفوذ داعش افزایش یابد، این نقطۀ ضعف میان حکومت افغانستان و طالبان خواهد بود و به جای صلح، جنگ افزایش خواهد یافت. به سبب اینکه داعش برای صلح نه، بل برای جنگ به میان آمده است».
اکنون باید منتظر ماند که فعالیت گروه دولت اسلامی در افغانستان تا چه اندازه گسترش مییابد و درگیری این گروه با طالبان به کجاها منتهی میشود و در این میانه، برخورد دولت وحدت ملی با هر دو گروه، چهگونه خواهد بود.