حنیف اتمر، مشاور شورای امنیت ملی کشور میگوید که نشست اخیر گفتوگوهای صلح در شهر دوحۀ قطر رسمی نبوده و هیچ نمایندهیی از حکومت افغانستان به گونۀ رسمی در این نشست اشتراک نکرده است.
آقای اتمر که امروز (سهشنبه) در پیوند به چهگونهگی عملیشدن قرارداد امنیتی کابل-واشنگتن و افزایش ناامنیهای شمال کشور به مجلس سنا فراخوانده شده بود، گفت که حکومت افغانستان تا کنون هیچ نشست رسمییی با طالبان نداشته و صرفاً به گونۀ غیررسمی شماری از نمایندهگان شورای عالی صلح با گروه طالبان دیدار کرده اند.
آقای اتمر همچنان با اشاره به ناامنیهای اخیر در شمال کشور گفت که افغانستان نه با یک دشمن، بلکه با دهها گروه تروریستی داخلی و خارجی، از جمله شبکههای هراسافگن منطقهیی و جهانی، مانند القاعده، داعش، تحریک طالبان پاکستانی، لشکر طیبه، جنبش اسلامی ازبکستان، انصارالله و جنبش اسلامی ترکستان شرقی روبهرو است.
مشاور شورای امنیت ملی علت حضور گروههای هراسافگن در بخشهای شمالی کشور را آغاز عملیات پاکسازی ارتش پاکستان در وزیرستان شمالی و جنوبی میداند و بر این باور است که این هراسافگنان از آنسوی مرز به افغانستان سرازیر شده و از زابل تا بدخشان برای خود جای پا باز کردهاند.
وی میگوید که این گروههای هراسافگن تنها به دنبال اهدافی در افغانستان نیستند و نگاهی فرامنطقهیی دارند. بر همین اساس، تهدیدی جدی برای کشورهای منطقه و جهان محسوب میشوند.
آقای اتمر تأکید کرد که هنوز پناهگاههای هراسافگنان در بیرون از مرزهای افغانستان نابود نشده و تا هنگامی که این پناهگاهها وجود داشته باشند، مبارزه با هراسافگنی با چالشهای زیادی روبهرو خواهد بود.
شکیب مستغنی، سخنگوی وزارت خارجه نیز گفتههای مشاور امنیت ملی را تأیید کرده و میگوید که دولت افغانستان برای دیدار و گفتوگو با طالبان به هیچ آدرس دیگری نیاز ندارد.
آقای مستغنی در مورد پیششرط طالبان مبنی بر به رسمیتشناختن دفترشان در قطر نیز گفت که به رسمیت شناختن دفتر طالبان به معنای تأیید وجود حکومت طالبانی در درون دولت افغانستان است.
چندوچون روند گفتوگوهای صلح
آقای اتمر در مورد روند گفتوگوهای صلح میگوید که هر گفتوگویی که در پشت درهای بسته و پنهانی، با حضور «شخصی سوم» صورت گیرد، برای ما قابل قبول نیست.
آقای اتمر افزود، هر گروهی که خواهان برقراری صلح در کشور است، درهای گفتوگو به رویشان باز است و هر گروهی که مسیر خلاف روند صلح و گفتوگو را انتخاب میکند، با خشم نیروهای امنیتی افغانستان روبهرو خواهد شد.
این در حالیست که دیروز، ارگ ریاست جمهوری از پیشرفت گفتوگوهای صلح میان افغانستان و پاکستان خبر داد.
ارگ گفته است که پس از تشکیل حکومت جدید، پیشرفتهای زیادی در رابطه به گفتوگوهای صلح با حکومت پاکستان صورت گرفته است.
اجملعبید عابدی، سخنگوی ارگ ریاست جمهوری به سلاموطندار گفت که صلح روندی پیچیده است و به ثمررسیدن آن نیاز به زمان دارد.
روز گذشته نمایندهگان مجلس، علت افزایش ناامنیها در شمال کشور را به عدم همکاری پاکستان در روند گفتوگوهای صلح افغانستان نسبت دادند.
فاروق بشر، آگاه امور سیاسی بر این باور است که دلایل مشخصی مبنی بر شانهخالیکردن پاکستان از روند گفتوگوهای صلح افغانستان وجود ندارد.
آقای بشر، سفر رییس جمهور چین و وزیر خارجۀ آمریکا به پاکستان، تأکیدهای مکرر پاکستان بر حمایت از روند گفتوگوهای صلح افغانستان و فشار روزافزون این کشور بر طالبان برای پیوستن به روند گفتوگوها را، نشانههایی از همکاریهای صادقانۀ پاکستان با دولت افغانستان میداند.
فیضمحمد زلاند، یکی دیگر از آگاهان سیاسی میگوید که پاکستان غیر از معاملهگری سیاسی، دیگر هیچ مرام و هدفی ندارد.
به گفتۀ آقای زلاند، با اینکه افغانستان پیششرطهای پاکستان برای زمینهسازی روند گفتوگوها را پذیرفته، اما دولت پاکستان باز هم برای پیشبرد این گفتوگوها صادقانه عمل نمیکند.
در نشست روز گذشتۀ طالبان و حکومت افغانستان که به گونۀ غیررسمی در دوحۀ قطر برگزار شده بود، طالبان پیشنهاد آتشبس نمایندهگان افغانستان را رد کرده و گفتند، تا زمانیکه دفترشان در قطر به رسمیت شناخته نشود و نیروهای خارجی در افغانستان حضور داشته باشند، به نبردهایشان ادامه خواهند داد.