قربان حقجو، رییس ادارۀ حمایت از سرمایهگذاری افغانستان (آیسا) میگوید که در بخش خصوصی تاکنون حدود 100 میلیون دالر در بهداشت سرمایهگذاری شده است.
آقای حقجو امروز (چهارشنبه) هنگام گشایش نمایشگاه سه روزۀ دستاوردها و تجهیزات نوین پزشکی، با ابراز تأسف از وضعیت بد ارایۀ خدمات پزشکی در کشور گفت که سالانه بیش از 300 میلیون دالر بابت درمان بیماران از کشور خارج میشود.
این نمایشگاه با اشتراک جمعی از پزشکان ارشد نهادهای پزشکی، سرمایهگذاران و اعضای نهادهای داخلی و خارجی در کابل برگزار شد.
رییس ادارۀ آیسا همچنان با تأکید بر ضرورت تولید دارو در کشور میگوید که افغانستان سالانه بیش از 80 میلیون دالر را هزینۀ وارد کردن دارو میکند. به گفتۀ او، افغانستان اکنون 8 کارخانۀ تولید دارو دارد که 3 تای آن فعالتر از دیگران اند.
حقجو میگوید که افزون بر آن، بخشی از داروها به گونۀ قاچاق وارد افغانستان میشوند که کاملاً «بیکیفیت» اند و تأثیر ناگوار بر صحت استفاده کنندهگان آن برجا میگذارد. او میافزاید که وارد کردن داروی باکیفیت و جلوگیری از قاچاق داروی غیرمعیاری، از هدفهای برگزاری این نمایشگاه اند.
رییس آیسا پیشنهاد میکند که در کابل و پنج حوزۀ کشور باید شهرکهای صحی ایجاد شود و در این شهرکها مردم به انواع مرکزهای درمانی و دارو دسترسی داشته باشند.
او همچنان میگوید که دولت باید برای ساختن شفاخانهها زمین توزیع کند تا سرمایهگذاران این بخش 60 درصد درآمدهایشان را هزینۀ اجارۀ ساختمان نکنند و بیشتر به کیفیت خدمات بهداشتی توجه کنند. به گفتۀ حقجو، اگر هزینههای شفاخانهها پایین بیاید، هزینههای درمانی نیز کم میشوند.
رییس آیسا پیشنهاد میکند که در کابل و پنج حوزۀ کشور باید شهرکهای صحی ایجاد شود و در این شهرکها مردم به انواع مرکزهای درمانی و دارو دسترسی داشته باشند.
از سوی دیگر امر سینها، سفیر هند در کابل میگوید که هند در کنار مسایل دیگر، در بخش بهداشت نیز روابط دیرینهیی با افغانستان دارد و کشورش همواره داروهای باکیفیت و بهای کم به افغانستان صادر کرده است؛ شماری از بازرگانان داروهای کمکیفیت و قلابی را به نام هند وارد افغانستان میکنند و پول هنگفتی از این بابت به جیب میزنند.
در این نمایشگاه که از ۲۸ تا ۳۰ اکتبر در شهر نو کابل برگزار شده، خدمات صحی به گونۀ رایگان ارایه میگردد.