شماری از آگاهان میگویند که عدم موفقیت رهبران حکومت در تطبیق موافقتنامۀ سیاسی پای وزیر خارجۀ آمریکا را به کابل کشاند.
یونس فکور، آگاه امور سیاسی در این رابطه به سلاموطندار میگوید که جان کری با آمدنش به سروصداها مبنی بر ختم مدت حکومت وحدت ملی برای تطبیق موافقتنامۀ سیاسی نقطۀ پایان گذاشت و یک بار دیگر هر دو را به پیروی از این موافقتنامه متقاعد کرد.
آقای فکور میافزاید که سران حکومت نتوانستند در این مدت حتا یک ماده از موافقتنامۀ سیاسی را عملی کنند.
بر پایۀ موافقتنامۀ سیاسی میان رییس جمهور و رییس اجرایی، در مدت دو سال پس از تشکیل حکومت وحدت ملی لویه جرگه برگزار میشود، در قانون اساسی تعدیلات به میان میآید، پست نخستوزیر ایجاد میشود و در نظام انتخاباتی اصلاحات به وجود خواهد آمد، اما تاکنون از تطبیق هیچ یک از این وعدهها خبری نیست.
با این حال شماری نیز هستند که تشکیل حکومت وحدت ملی را خلاف قانون میدانند. طاهر هاشمی، استاد دانشگاه با بیان این مطلب میگوید که نفع سران حکومت و آمریکا در دوام ساختار اینچنینی نظام بود و اکنون نیز آنان به هدف خود رسیدند.
به گفتۀ آقای هاشمی وحدت نظر میان سران حکومت وجود ندارد، قانون زیر پا گذاشته میشود، مسؤولان هر کاری را بر پایۀ منفعت خود میسنجند و این موردها به اعتبار نظام صدمه میزند.
فیضالله جلال، یکی دیگر از استادان دانشگاه نیز محور اصلی ورود وزیر خارجۀ ایالات متحده را حمایت از دوام حکومت وحدت ملی میداند.
آقای جلال میگوید که سرنوشت افغانستان از پیش در دست خارجیها بود و حالا هم است.
این در حالی است که بر بنیاد گزارشها به تاریخ 21 سپتمبر سال 2016 برابر با 30 سنبله 1395 عمر حکومت وحدت ملی به پایان میرسد مگر آنکه مواد توافقنامۀ سیاسی عملی شود.